bugün

ikinci mahmud

(bkz: gavur padisah)
gavura gavur demeyi yasaklamis kisidir. (bkz: tanzimat fermani)
mevlevidir kendisi. osmanli'da, pek yaygin olan bektasi tarikatina en buyuk darbeyi vuran kisidir. yeniceri teskilatini kaldirmasinin buyuk etkisi olmustur bunda. (bkz: vakai vakvakiye) nitekim ikinci mahmut doneminden itibaren, degisik bir sekilde her tarafta naksibendi tekkeleri turemeye baslamistir.
halbuki, oncesinde, anadolu'da halk arasinda, esnaf arasinda ahi teskilatlariyla, yeniceri arasinda*, ve sultan ailesinde; kisacasi her yerde en yaygin olan tarikat bektasilikti. naksibendiligi kotu gostermek degil tabii ki amacim burada, ama bir toplumsal (sivil, askeri, vs.) teskilati yikmistir ikinci mahmut.
baticiliga yeni bir boyut getiren insan da budur. mahmuttan once, batinin askeri sistemini ve teknolojisini alalim denirken, mahmutla birlikte sictiklari .oku bile yeme egilimi baslamistir.
neyse yeter bu kadar tasladigimiz adami. kabatas sahilde, dolmabace camisiyle, tophane camisi arasindaki caminin de banisidir. sirf bu yuzden, allah mekanini cennet eylesin. gelin gibi cami mubarek,* mimarinin kabrine gidip fatiha okuyacagim istanbul'a dondugumde...