bugün

labrador retriever

kanada kökenli, 10-12 yıl yaşayan, büyük köpeklerdir. kiloları 38-40 a kadar çıkabilir.
av köpeğidirler. özellikle suda avı bulup getirme konusunda çok iyilerdir. ayakları perdelidir. sıcağa ve soğuğa dayanıklıdırlar. en soğuk sulara bile çekinmeden dalarlar. siyah,kahverengi ve beyazdırlar. bazı bilgilere göre ; siyahların en kolay eğitilen, beyazların en iyi av, kahverengilerin en iyi bekçi olduğu iddia edilir.
sosyalleştirilmedikleri takdirde mesafeli olabilirler. çocuklarla ve diğer hayvanlarla çok iyi anlaşırlar. yine de çocuklarla uzun süre yalnız bırakılmamalıdırlar. güçlü köpekler olduklarından, çocuklara istemeden zarar verebilirler. evde yalnız bırakılmamaları tavsiye edilir çünkü buldukları herşeyi kemirirler. döndüğünüzde etrafta parçalanmış kablolar, terlikler, yastık vs bulabilirsiniz.
ev ve bahçe bekçiliği konusunda iyilerdir. ancak daha büyük yerlerin bekçiliğini pek beceremezler çünkü aşırı sıcak kanlıdırlar. çok fazla havlamaz sadece uyarı için havlarlar.
-bekçilik yapıyor da neden sadece ev ve bahçe ?
*çünkü, sadece yabancıyı ilk gördükleri an tepki verirler, yabancı ona oğlum/kızım diye gülümseyerek seslendiği anda olay bitmiştir. alanı dar mekanlarda bu bir ya da iki kerelik havlamayı duyabilirsiniz ancak çiftlikte bu pek mümkün değildir.
öğrenmeye her zaman açıktırlar. ilk öğretmeniz gereken komutlar izle, bekle, otur olmalıdır. boyun kasları çok güçlü olduğundan idare edemeyebilir ve karşıdan karşıya geçerken istenmeyen olaylar yaşayabilirsiniz.