bugün

dövme

bir anlayışın, bir yaşam tarzının dışa vurum biçimlerinin en marjinal yöntemlerinden biridir.

insanlık tarihi boyunca hep olagelmiştir. tarihteki amacı -daha çok- vücudu olağandan farklı göstermesi nedeniyle kişiler -hasımlar ya da hasım olabilecekler- üzerinde baskın bir etki bırakmasıdır. günümüzdeyse -yine daha çok- kişilerin ait oldukları ya da olmak istedikleri bir sosyal sınıfı ya da alt-kültür grubunu "diğerlerine" bildirme, deklare etme amacı taşımaktadır.

dövmenin deseni, büyüklüğü ve yapılacak olan vücut bölgesinin seçimi yaptıranın arzusuna, kafasında inşa ettiği "modele" ve "hedef kitlesinin" kimliğine göre değişir. ancak -kesine yakın bir çoğunlukla- "bir kez yaptıran bir defa daha" (bkz. motajelemanı entry'si) ancak bu kez daha büyük ve karmaşık olarak yaptırır.

abatılmaması kaydıyla güzel durduğu, göze hoş geldiği de vaki olmakla birlikte, çoğunlukla, bir defilede görülüp hoşa giden bir elbisenin, insanın üzerinde, mankenlerin üzerinde durduğu kadar güzel durmaması sendromuyla "maluldür". çünkü dövme, en çok gerçekten güzel ve gerçekten çekici bir vücutta iyi durur ve öyle bir vücudun da -çoğunlukla- ek bir çekiciliğe ihtiyacı çok fazla değildir.

yaşanılan süre boyunca -olabildiğince- "postu deldirmemek" tarafımca -naçizane- daha çok önerilen bir davranış biçimi olmakla birlikte, ille de yaptırmak niyetindeki arkadaşlarımızın -hiç olmazsa- geçici olanlarını yeğlemeleri, kalıcı olanını yaptırmak kararındaki dostlarımızın ise bu işin 50, 60, 70 ve muhtemelen daha üzeri yaşlarının da olduğunu, vücut denen nesnenin formda kalmasının -her zaman- çok da mümkün olmadığını ve formda olmayan bir vücuttaki dövmeden -muhtemelen- yaptıranların da çok hoşnut kalmayacak olduklarını göz önünde bulundurmaları tavsiye olunur.