bugün

sovyet sosyalist cumhuriyetler birliği

komünizm/sosyalizm ideolojisiyle yola çıkarken, amerika'ya rakip olabilecek düzeyde emperyalist davranmış devlettir. aslında böyle davranan ruslardır. semipalatstinsk poligon örneğinde insanlık dramlarının en büyüğünü yaşatandır. kedisine bağlı ülkeler herhangi bir ayrılma durumda kendilerini toparlayamasınlar diye, örneğin sscb'de traktör üretiliyorsa, traktörün tekerleğini bir ülkede, motorunu bir ülkede, iskeletini bir ülkede ürettirip bellerini doğrultamamalarını amaçlamıştır ki, bunun da en acı örneğini türkistan'da görebiliyoruz. abd'nin yanaktan makaslar ala ala, kardeş ayağı yaparak yaklaşıp kendine bağlama politikasını, ruslar, ülkelere asker çıkarıp 'gel koçum seni sosyalist yapacaz' olarak uygulamıştır.

kazakistandaki semipalatstinsk poligon, özbekistan'da pamuk işçilerini mankurtlaştırma politikası (cengiz aytmatov'un gün uzar yüzyıl olur kitabı önerilir) ve diğer ülkelerde de benzerleri çok can yakmıştır. türkistandakileri 'sen kazaksın, o özbek, aha şu da türkmen' diyerek ayırmış, yazdıkları uydurma tarihlerle de bu türkleri bunlara inandırmıştır (muhammed salih'in türkistan şuuru kitabı).

nitekim hala sudan çıkmış balık sendromundaki türkistan ülkeleri rusya ve çin arasında ezilmekte, liberal ekonomiye geçiş çalışmaları sırasında da abd, ingiltere, almanya gibi devletlere yem olmaktadır.