bugün

4 mayıs 2009 mardin düğün saldırısı

hakikaten enteresan. 1000 yıllık aşiret, feodalizm, töre cart curt kültürü içinde pisliğe bulanmış bir bölge var. pisliğe bulanmış o bölgede kendini pislikten kurtarmaya çalışanıyla, pisliği ciğerine kadar içselleştirip zevkle parçası olanıyla bir halk var. o halk töre dediği sistematik orospuçocukluğunun 1000 yıldır hem mağduru hem uygulayıcısı. zinhar sorgulamıyor, düşünmüyor hatta düşüneni de baskı altına alıyor, zaman zaman onu da öldürüyor. "kadın" araba gibi, hisse senedi gibi, toprak gibi ele geçirilebilir bir mal hatta statü sembolü olarak görüyor. ve bazı süperzekalar bu 1000 yıllık ahval ve şeraitin kaçınılmaz şekilde doğurduğu trajedilerden bölgede topu topu 86 yıldır var olan bir devleti sorumlu tutmaya çalışabiliyorlar. zaten bencilliğin,"buradan da ne rant çıkar lan" serseriliğinin tam da yeri değil mi cancağızım?

sanki bölge halkı şiddet tanrısına hiç tapınmamış, kadını tarladaki katırıyla eş tutmamış gibi "devlet silah verdi, korucu yaptı ondan oldu bunlar" demekte beis görmeyenlerimiz var. şimdi kuzey ırak ta bulunan semt pazarlarından daha sık silah pazarlarından söz açmak, bölgede korucu olsun olmasın herkesin istediği an cüzi fiyatlarda silahlar edinebileceğinden bahsetmek bu skindirik polemiğe su taşımak olur ki buna girmeye niyetim yok.

bölgede kirli sakallı jönlerle ağa dizileri çekerken, "aman da ne otantik kültür" deyu pişmiş kelle gibi sırıtırken çok sevimliydi kürt feodalizmi değil mi? "halkın değeri" idi, asıl onlar ne kadar doğaldı da biz nasıl şehirlerde kültürümüze yabancılaşmıştık falan. değil mi canım benim?

bu ilkellik aslen yine saçma olan ama en azından can almayan öğelerini sunduğunda ne idüğü belirsiz mankenlerine poşu giydirmekten, "ben maço erkek severim" demeçleri vermekten pek zevk alır olmuştun. yoksa ben mi yanlış hatırlıyorum?

arada bir bir genç kız abisinin, kardeşinin(hiç babasının olmaz bak dikkat et) silahından çıkan kurşunlarla can verdiğinde, töre pisliği zaman zaman bir aileyi toptan katlettiğinde biraz gözyaşı döküp eski şaklabanlıklarına dönmedin mi sonra?

döndün tabii. bakma bu biraz daha uzun sürecek, biraz fazla sarsacak ama yine döneceksin. bölgenin ne gadder süper kültürü olduğundan, hayran kaldığından, mutlaka gidip görülmesi gerekliliğinden, insanlarının büyükşehirdeki gibi olmadığından, çok misafirperver olduğundan falan bahsedeceksin yine.

halbuki bak o pisliğin içine belki istemeden yuvarlanan bu insanlar aksi, misafirsevmez, yapay olsalardı; onlar da bizim gibi şehir hayatı tarafından yutulsaydı da 15-20 gün sonra dünyaya gelecek insan yavrusu annesinin karnından soğuk metal masada kimbilir kaçıncı otopsisini yapan adli tıp uzmanının ellerine değil de köy ebesinin ellerine çıksaydı değil mi?

"güneydoğu nun feodalizmine el atın, aşiret düzenine son verin" diyenleri faşik, ırkçı diye etiketlemesen de onun yerine biraz da sen ses yükseltsen çözerdik diyemem ama biraz ilerlerdik be güzelim. kampanyalar başlatırdık, ikinci toprak reformu için bastırırdık, ağaları çığlıklarımızla boğardık. Bir şekilde yapardık bir şeyler.

şimdi bu düzeni icat edenin de, haleflerinin de, seleflerinin de, "halkın değerlerine saygı" ayağına bu sistematik orospuçocukluğuna göz yumanların da, dün en yavşak haliyle kürt feodalizmini karikatürize ederek sevimli hale getirenlerin de, yarın da bu yavşaklığa maalesef devam edecek olanların da amına koyayım. size bir şey olmasın.