bugün

civciv

küçükken en çok eylendiğim esprili bilmece nin başrolüdür bu civciv.
şöyle ki:
dört tane civciv varmış. bunları arka arkaya dizmişler ve en öndekine 'arkanda kaç civciv var' diye sormuşlar? en öndeki bu civcivin yanıtı 3 olmuş. onun arkasındakine sormuşlar 'arkanda kaç civciv' var diye? civciv; 2 demiş.
onun arkasındaki civcive sormuşlar 'arkanda kaç civciv var'? 1 demiş. onun arkasındaki civcive sormuşlar; 'arkanda kaç civciv var'? o da 1 demiş? bilin bakalım bu son durum nasıl oluyor?
şimdi bana kalkıp da civciv sayı saymasını bilmiyor falan demeyin. çünkü bilimsel bir araştırma konusu olarak civcivlerin de sayabildikleri ispatlanmıştır. zaten civciv konusu hakkında yazı yazma isteğim de civcivlerin sayabildikleri hakkında edindiğim bilimsel bilgiyle peydah oldu. bilim insanları civcivlerin en azından küçük kümeleri büyük kümelerden ayırt edebildiklerini kanıtlamışlar. demek ki şapşal gibi en çok bu bilmeceyi sevmemin altında yatan bilimsel bir gerçeklikmiş!

bu araştırmayı triente üniversitesi beyin araştırmaları merkezi' nden rosa rugani yapmış. üstelik sayı saymayı bilen bu civcivlerin yalnızca bir kaç saatlik civciv oldukları da bilgiler arasında. ayrıntılı bilgi isteyenlere kaynak gösterebilirim.
sorunun yanıtı mı?
=civciv yalan söylemiş!