bugün

ikinci dünya savaşı

mışlar ile muşlar ile uğraşılmaması gereken büyük tarihtir. dilim döndüğünce anlatayım efenim:

net olmamakla birlikte tahmini 60 milyon kayıplar ile beraber 70 milyonu bulan savaştır. nasyonal sosyalizmin yükselişi ile birlikte gelmiştir. sağdan doldan duyup yazılanlar yanlıştır. gerçek bambaşkadır. asıl savaş 1936' da nazi almanyası'nınçekoslovakya'dan istediği toprakların tazminiyle fitillenmiştir. son durakpolonya` olmuştur.

almanlar çek askerlerinin alman halkına tacizde bulunmalarını gerekçe olarak çek bölgesinin %70 ini işgal etmişlerdir. tabi daha öncesinde avusturya işgali ile başlar. avusturya kayıtsız şartsız alman reich' ına katılmayı kabul etmiştir. almanlar viyana'ya girdiklerinde ellerinde gamalı haç olan avusturya halkı sevgi gösterileriyle hitler'i ve daha yok olmamış saları selamlamışlardır. almanların daha doğrusu hitler ve tayfasının elindeki asli güç unsuru olan genç yetenek subaylar buralara girmeden önce franco komutasında eğitilmişlerdir. bunun nedeni ispanya iç savaşında kraliyet karşıtı militanların ulus bağımsızlığı adına tehlike olarak görümesidir franco tarafından. franco en yakın nasyo-sosyalist devlet olan almanya ve sonrasında italya'dan yardım ister. almanya buna evet cevabı verir ve askerlerini ispanya' da bir nevi eğitime gönderir. işte burada herkesin diline pelesenk olan ss ler doğar. genç 20-25 yaş arası değişen çakı gibi subaylardır bunlar. iç savaştan gelen ss lerin yarısına yakını gestapo olarak başka görevlere kaydırılır.

askerlerine eğitimini aldırmış ve aklındaki toprak tanzimini tamamlamış olan adolf hitler artık fabrikalarıyla güçlendirilmiş, otobanlarıyla döşenmiş almanyası'nı ileriye götürmek için kendi deyimiyle etrafındaki "çelik zırhı" delmeye başlamıştır.

son istek olarak almanya, polonya ve milletler cemiyeti üyesi olan abd ve ingiltere'den dolaylı olarak danzig'i istemiştir. danzig almanlar için büyük bir umut olan 2 karanın birleşmesi manasına geçmektedir. ki eski cermen kavimlerinden gelen alman halkının bir kısmı danzig şehrinin hemen kuzeydoğusundadırlar. tarafların bu isteği geri çevirmesinden sonra amerikan hükümeti tüm yetkilileriyle birlikte dönem ingiliz hükümeti berlin' e barış görüşmelerine gelir. hitler ile yapılan görüşmede barış anlaşması imzalanır. takip eden görüşme bitiminde hermann göering ve komutasına lutwaffe'nin hazır olması emri verilir. ve 1 eylül 1939'da polonya danzig' in doğusundan başlayarak bomba yağmuruna tutulur. aynı gün ittifak devletleri topyekün savaş ilan ederler.

savaş çok kanlı geçecektir. fakat 4.5 ay gibi kısa bir sürede almanlar tüm avrupa'yı isviçre, vichy krallığı, polonya dışında kontrol altına alırlar. polonya kolay kolay teslim olmasa da almanların sovyetler birliğini ynaına almasıyla direnemezler. ve polonya savaşın başıda 2'ye ayrılır. doğu kanadı varşova'dan başlamak üzere ruslara, diğer kısmı da almanlara bırakılır.

savaşın devam eden sürecini amerikan yapıtlarından hepimiz biliyoruz. almanlar yenilir vs vs... fakat almanları yenen amerika değil ruslar olmuştur. normandiya adı verilen kıyılardaki amerikan saldırısını çok büyüten amerikalıların savaşın geneline bakılırsa burnu bile kanamamıştır. zira almanlar çok önceden normandiya'yı boşaltmışlardır.

peki rusya ve türkiye gerçeği nedir?

hitler, türkiye'yi ismet inönü'yle imzalanan antlaşmadan, çok sevdiğinden veya kaybedeceğinden korktuğundan değil petrol hatlarına uzanabilmek için türkiye üzerinden gitmemiştir. rusya'da ise atılan yalanların yanı sıra hitler komünizmden değil, stalin'den değil, petrol kaynaklarından dolayı savaş çıkarmıştır. alman panzerleri rus sınırında leningrad' a ve doğuda hazar denizi kuzeyine stalingrad' a kadar gelmişlerdir. böyle bir saldırı planını niçin uygulamıştır? çünkü anadolu bölgesi son derece dağlık bir kesimden oluşur. ve mesafe gittikçe uzar. fakat rusya üzerinden gidilirse hem ukrayna'daki petrol kaynaklarına hem de hemen ynaı başındaki karadeniz'e hakim olunabilecekti. böyle denendi. fakat rus insan gücü planlanamadı.

nazi generallerinin günlükleri okunduğunda almanların 1943 kışına kadar rusları ezdiğini fakat rusların doğudan getirdiği svil halkın savaşı kaybetmekte büyük bir handikap olduğunu görüyorum. zira almanlar cephanesi tükenmiş ruslar'a tüm güçleri ile saldırmışlardır. fakat 1.5 milyonluk alman kuvvetlerine karşı ortalama 11 milyonluk rus askeri hazır edilmiştir. işte 240 bin kişinin donarak öldüğü stalingrad' tan almanların çıkamamasının temel nedeni budur. etrafında oluşturulan ve bölgede azeri topraklarına kadar inen bir sivil hattıdır bu yenilginin sebebi.

almanlar çok direnemeden 1945 baharında teslim olurlar. fakat bana sorarsanız çok büyük savaşları kısa sürede kazanabilen bu almanlar son derece yalnız oldukları için bu savaş kaybedilmiştir. son derece ezik lise lafları gibi "hitler çok salaktı, ruslara saldırdı" demek hiç doğru değildir. günün şartlarında milyonlarca insanın sorumluluğu üzerinizdeyken böyle bir yönetimi salaklık olarak değerlendirmek son derece yanlış olur.

ayrıca nazi almanya'sı birçok yahudiyi de katletmiştr. zaten savaşta ağır yara alan 2 taraftan biri yahudilerdir ki kaynaklar bu rakamı net bir rakam olmamakla birlikte 6 milyon kayıp verilmiştir. diğer en büyük kaybı veren ise yine bilinenlerin aksine ruslardır ki toplam kayıpları 22 milyondur.