bugün

yapay zeka

kısaca al(artificial intelligence) olarak anılan yapay zeka, insanlar tarafından gerçekleştirildiğinde zeka gerektiren işleri makinelere yaptırması çalışmaları ile uğraşan bir bilimdir.

bu çalışmalar:
+bir bilgi örüntüsünün seçilmesini,
+bilgileri kullanarak sonuç çıkarmayı,
+bilgiyi gözden geçirerekdeğiştirmeyi ve problem çözmeyi,
+bilgi örüntüleri arasındaki benzerlikleri farkları ortaya çıkarmayı
kapsar.

yapay zeka elektronik makineler aracılığıyla insanın ussal etkinliğini olabildiğince taklit etmek ve belki de insanın ussal yeteneğini geliştirmektir. yapay zekanın sonuçları, insanın müdahalesini ya da kontrolünü gerektiren çeşitli karmaşık veya tehlikeli görevleri insanın yeteneğinin ötesinde hız ve güvenirlilikle yerine getirebilen cihazların üretimi ve tasarımı için de oldukça önemlidir.

günümüzde bilgisayarlar birçok karmaşık işlemi yüksek hızlarla yapabilmektedirler. ancak yaptıklarıbu işleri öğrenip tekrarlama, gereken yerlerde karar verebilme becerisine sahip değilllerdir. yapay zeka araştırmalarını nbir kolu olan bilgi tabanlı sistemler(uzman sistemler) bu olguyu değiştirme çabasındadır. bunun için bilgi tabanlı sistemlere iki temel beceri kazandırılması hedeflenmiştir.

+insanın karar verebilme yetisini taklit edebilme,
+kendi kendine öğrenebilme

uzman sistemler, çözümleri için önemli ölçüde insan uzmanlığı gerektiren karmaşık problemleriçözmek için bilgi, mantıksal çıkarım prodesürleri kullanan akıllı bilgisayar yazılımlarıdır.başarılı bir uzman sisteminin dört temel özelliğ vardır.

+önemli performansyeteneği
+makul cevap süresi
+güncellenebilirlik
+etkileşimli kullanıcı ara yüz

günümüzde uzman sistemler değişik bilim dallarında karar vermeye yardımcı olarak kullanılmaktadır. örn:tıp, petrol araştırmaları,finans, kimya, teknolojik tasarım...

(bkz: alın teri)