bugün

sümerler

m.ö. 4500 - 5000 yıllarında yaşamış mezopotamya kavmi ve dahi uygarlığı. ticaret, sanat, kentleşme, astronomi ve yönetim konusunda dönemin ilklerine imza atmış medeniyet olmuş bu kavim, semavi dinlere olan benzerlikleri ile dikkat çekmiştir.
özellikle uzayla bozmuş olduklarından dolayı uzaydaki bir çok yıldızı, gezegeni, tanımlanamayan cismi (ufoları) resmetmişlerdir.
hatta o dönem şartlarıyla nasıl tespit ettikleri hala muamma olan, sümerlilerin yeşil mavi ikizler diye resmettikleri mars ve venüs gezegenleri hakkında, bırakın uyduları, teleskobu daha dürbün bile icad edilmemişken verdikleri bilgiler oldukça ilginçtir.
günümüz şartlarıyla yapılan araştırmalarda gerçekten bu iki gezegenin birinin yeşil diğerinin mavi olduğu ve özellikleri bakımından (ikiz gibi) birbirlerine çok benzedikleri tespit edilmiştir.
sümer yazıtlarında geçen bir diğer şaşırtıcı olgu ise uzaylılardır. yazıtta aynen şöyle geçer;
''bize gök yüzünden iki tane öğretici geldi bunların birisinin adı anunoki, diğerinin adı kukugan'dı bize bildiklerini öğrettiler.''*
sümerlilerin bir diğer enstantaneleri ise sümer mitolojisinde, nuh tufanının birebir yaşanmış yazılmış ve geminin boyuna kadar çizilmiş ölçüler verilmiş olmasıdır. olayın baş kahramanı utnapiştim'de hz nuh'un karbon kağıda fotokopisi imajındadır.

sanat, estetik, kültür, ekonomi konularında aşmış bu kadim kavim, kavimler göçü esnasında gıcık, hoyrat, yobaz, işgalci, savaşkan sami ırkları tarafından yıkılmış ve mitolojilerinde geçen güzel mesajlar veren kutsal tanrı ve tanrıçaları bile değiştirilerek birer savaş, kötülük, tanrılarına çevrilmiştir. (bkz: nanna sin)