bugün

kürt

doğuda zor şartlar altında yaşayan versiyonlarını bilmem ama batıdakilerin "varlık içinde yokluk" yaşadıklarına şahit olduğum, olmaya da devam edeceğim insan grubu.

her milletin, her ırkın kötü örnekleri olduğu gibi iyi örnekleri de vardır tabi. hepsi pistir, kötüdür, şöyledir böyledir diye genellemek olmaz. mesela yan komşum, yaklaşık 20-30 senedir izmir'de yaşayan, diyarbakırlı kürt bir aile. gayet eğitimliler, en azından kendilerini yetiştirmişler. her 29 ekim'de, 19 mayıs'ta, her milli bayramda bayrak asarlar pencerelerine. ama bu onların kürtçe konuşmasına engel değildir, kürtçe konuşmaları da yukarıda saydıklarımı yapmalarına engel değildir.

bu ve bunun gibi iyi örnekleri dışında çocuklarını sırf "her ay fazladan gelecek 3-5 kuruş" olarak görüp, ilerde çalıştırmak üzere dünyaya getiren zihniyete sahip olanları da ne yazık ki vardır.

şöyle ki:

çocukların geneli küçükken sabah okula gidiyor, akşam ve boş olduklarında hurdacılık yaparak ailenin geçimine katkıda bulunuyorlar, iş yapabilecek yaşa geldiklerinde, fabrikada 400-500 ytl karşılığında çocuk işçi olarak çalışıyorlar, anne ya çocuklarla beraber fabrikalarda çalışıyor, ya çöplerde plastik-kağıt vs.leri toplayıp satıyor ya da evlere gündelik temizliğe giderek aileye katkıda bulunuyor. ailenin babası da inşaat işçisi.

ailenin çocuk sayısı minimum 5. aslında bu rakam 12'yle 15 arasında da seyrediyor ama biz 5 diye alalım.

bu çocukların hepsinin bir fabrikada çalıştıklarını varsayarsak, 2500 ytl gibi bir meblağ çıkıyor karşımıza. sadece çocukların gelirlerinden oluşan bu meblağ bile türkiye'deki çoğu ailenin aylık gelirinden katbekat fazla. bunun haricinde anne ve babanın da eve ayda 500'er ytl getirdiğini düşünürsek; bir aylık gelir oluyor 3500 ytl.

merak ediyorum aylık 3500 ytl'lik gelirle neden gecekonduda yaşar insan? ya da gecekondunun tepesine çift çanak taktırmaya para bulur da neden elektriği kaçak kullanır? okullarda maddi durumu yetersiz olan öğrencilere verilen eğitim bursunu almaya neden son model arabalarla gelir bu insanlar?!

çocuklarını okula bile göndermez çoğu. okulda para kazanamaz çünkü çocuk. eğitime destek kampanyaları kapsamında ev ev gezen eğitim gönüllülerine de çocukları okutmamalarının nedenini evin annesi "paramız yok" diye açıklar kolunda dirseğine kadar bileziklerle.

bazıları cidden zengin olur, antalya'da çoğu otelin sahibi kürttür mesela. ya da izmir'in en güzel yerlerinin işletme hakları kürtler tarafından alınmıştır. para kazanıyor olmaları cehaletlerini almaz ama. onca malın mülkün arasında bi üniversite bitirmez ailenin çocukları, kendilerini geliştirmezler.

doğudaki sefaleti, fakirliği gösterip terör faaliyetlerini meşru gösterme çabasına girer çoğu. manisa'nın köylerinde de vardır fakirlik, rize'nin bilmemne köyü de gelişmemiştir. ama bilmezler ki manisa'nın, rize'nin, çanakkale'nin, malatya'nın köy sakinlerinin 3-5 kuruş için hainlik yapmadığını.

sonrada biz fakiriz, açız, eziliyoruz, şöyleyiz böyleyiz.

bakayım, cidden çok sevimlisiniz.