milliyet ile ırkı birbirinden ayıramayan bünyelerin ortaya attığı, türk milliyetçiliğinin anlamını anlamayanların bir devletin içersinde etnik *olarak farklı olan bir kültürü milletleştirmesinden ileri gelen durumdur. türk milliyetçiliği hangi ırk kültür veya sosyal yapıdan olursa olsun türkiye cumhuriyeti devletinin bütün vatandaşlarını içerir ve bu günkü türkiye cumhuriyeti devleti sınırları çerçevesinde vardır. türk millyetçiliği dediğimiz şey kazakistan türkünü bağlamadığına göre birilerinin onu yanlış anladığı ortadadır. zamanında saddamın katlettiği kürtlere kapılarını açıp sahip çıkmış bir devletin milletiyiz biz, sadece türklere değil kendi içimizden olan herkesin soydaşlarına icabında destek oluyoruz. türkiye cumhuriyeti devletinin etnik olarak pek çok farklı kültürden oluştuğunu hesaba katarsak her birini millet olarak algılamak hatadır.
peki millet nedir? "türkiye cumhuriyeti devletini kuran türkiye halkına türk milleti denir". atatürkün tanımı olup herhangi bir ırksal tanım içermemektedir. yani vatandaşlık bazında milliyetçiliktir ve faşizan bir düşünce içermemektedir. kürt milliyetçiliği dediğinizde amaç ıkrçılıktır. millet içindeki topluluğu milletin diğer fertlerinden ayrı tutmaktır. tamam kürt kardeşlerimize, arkadaşlarımıza sahip çıkalım ancak diğerlerine ne kadar çıkıyorsak onlarla eşit mesafede durarak. bazı kesimlerin kürtlere karşı eşit mesafede durmayışını eleştiririm hatta ben nasıl babamın diğer oğluna icabında sahip çıkıyor onu koruyorsam bir kürt kardeşimin kendisi gibi kürt olana daha yakın olmasını anlarım ancak millet değil etnik bir topluluk olan kardeşlerimizin ayrı bir millet gibi gösterilmesine tepki veririm. en azından ülkemizdeki kürtler için böyle düşünürüm. çünkü kürt milleti gibi bir kavramı kullanmak onları milletimizin yani t.c. nin bir parçası olarak görmemektir bana göre. işte yanlış olan da budur.
milliyetçiliğin faşizan kimseler tarafından yanlış yolda kullanılıyor olmasından ötürü birilerinin milliyetçiliğe tepki vermesini de anlarım.
ancak t.c. devletinin 6 temel ilkesinden birisi olan milliyetçiliğin özünde anlaşılmamış olduğunu düşünüyorum. laiklik ilkesine sahip çıkıp onu devletin temel taşı olarak görenlerin milliyetçilik ilkesine aynı derecede bakmayışı üzücüdür. milliyetçilik kavramını onu yanlış kullananların eline bırakmaktansa doğru olarak ifade edip kürt, laz, çerkez, ermeni, alevi, abhaz, rum olarak bu milletin bir paçasıysak ona sahip çıkmamız gerektiğine inanırım.
anayasada yer alan 66. madde şöyle demiş:
* Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür.
* Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türk'tür.
ikinci ifade ilk ifadede vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkesin çocukları da vatandaştır anlamı taşır. ırksal bir türklükten bahsetmez.
kültürlerimize sahip çıkalım, herkesin belli haklarını koruyalım ancak millet içinde millet yaratmaya kalkmayalım. *
edit: * milli takım sadece türk soyundan gelenlerin değil türkiyenin milli takımıdır mesela.