bugün

gümrük birliği

AB ye üye olan tüm ülkeler avrupa birliği'ne giriş süreçlerinde avrupa birliği'ne tam üyelikten sonra gümrük birliği'ne girmişlerdir. Fakat dönemin populist hükümeti ulusal çıkarları hiçe sayarak ve ülkenin önde gelen saygın birçok ekonomistin uyarısına rağmen AB' ye tam üye olmadan gümrük birliği'ne üyeliği kabul etmiştir. Dolayısıyla türkiye AB' ye üye ülkeler için büyük bir pazar haline gelmiş zaten AB'ye üye olmamız durumunda kendi lehlerine olan herşeyi türkiye'yi gümrük birliğine sokarak elde etmişlerdir.

Bu ulusal cıkarlar açısından oldukça sakındalı bir durumdur ki türkiye AB ye üye ülkelerin cıkardığı ekonomik mevzuatları kendi lehine olsun olmasın uygulamak zorundadır. mesela AB Azerbaycan'a ekonomik ambargo uygulamaya karar verse türkiye' de bu durumda kardeş ülke olarak nitelendirdiği en yakın komşusu olan bu ülkeye istemese de ambargo uygulamak zorundadır ve bu konu da herhangi bir itiraz veya veto yetkisi yoktur.

Gümrük birliği'ne üye olmakla avrupa'ya iyi bir pazar olmuş türkiye'nin birliğe tam üye olup olmaması Avrupa için artık çok ta tındır.