bugün

the lord of the rings

1954 yılında John Ronald Rober Tolkien in torunlarına hikayeler anlatmak amacıyla yazdığı fantezi türünün ilk ve en büyük örneği olarak kabul edilir. 3 kitaplık bir serüven olan The Lord of the Rings'in ilk kitabı Yüzük Kardeşliği J.R.R. TOLKiEN tarafından kaleme alınırken, iki Kule ve Kralın Dönüşü adlı 2 ve 3. kitap yazarın ömrü yetmemesi sebebiyle oğlu tarafından ele alınmıştır. Yazıldığı günden bu yana üç kuşağın okuduğu kitap dünyada en çok satanlar listesinin başında gelirken, dünyayı "the lord of the rings" i okuyanlar ve okuyacak olanlar şeklinde ikiye ayırmıştır.
Kitabın filme alınması günümüze kadar 3 defa gündeme gelirken tüm projeler teknik yetersizlik nedeniyle gerçekleşmemiştir. Neredeyse kitaptaki her bölümün gercek hayattan uzak olduğunu düsünürsek tolkien in eseri anca milenyumda yönetmen peter jakson tarafından beyaz perdeye alınabilmiştir.
Kitapta anlatıldıgı gibi guc yuzugunu tasımananın bedelini gercek hayatta peter Jakson buyuk bır sorumlulukla ustlenmıs, hem kıtabı okuyanlar için her sahne ince ayrıntılarla işlenmiş hem de kitabı okumayanlar için film buyuk bir akıcılıkla buyuk keyif vermistir. Yönetmenin kitapta yer alan bazı sahneleri kesmesi fanatiklerini ikiye ayırsa da ustlendiği bu sorumluluk yönetmenene dunyaca unlu bir marka kazandırdı. Artık dünyadaki herkes tarafından tanınan yonetmenin filmi cıktıgında herkes konu bir yana efektlerinin cok iyi islendiğini önceden biliyor. Cunku Yuzuk tasıyıcısına guc veriyor.