nevruz

entry371 galeri video2
    97.
  1. Kelime anlamı "Yeni Gün" olan Nevruz, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder.
    Nevruz, Türk dünyasının kuzeyinden güneyine, batısından doğusuna kadar uzanan engin coğrafyada yaşayan topluluklar ve bu topluluklarla yakın ilişki içinde olan diğer pek çok topluluk tarafından yaygın olarak kutlanan bahar bayramıdır. Tabiat ile iç içe, kucak kucağa yaşayan, toprağı "ana" olarak vasıflandıran Türk'ün düşünce sisteminde "baharın gelişi" elbette önemli bir yere sahip olmalıdır. Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart'ta Güneş, göçmen kuşlar gibi kuzey yarımküreye yönelir. 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Bu nedenle 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilerek, "YENiGÜN BAYRAMI" adıyla kutlanır.
    Nevruz geleneği, ne bir mezheple ne de bir etnik grupla doğrudan bağlantısı olmayan çok eski bir gelenektir. Bu yüzden de herhangi bir şekilde bir mezhep adına, bir din adına, bir etnik menşe adına bağlı gösterilmesi, istismar edilmesi bir ayrılık unsuru olarak takdim edilmeye çalışılması yanlıştır. Tarihin ve kültürün bütün gerçeklerine aykırıdır.
    Nevruz, Türk insanını birbirine kenetleyen, bağlayan, Ergenekon'dan demir dağları eriterek dirilen atalarının ruhlarıyla yanan bir ateştir. Bu ateş, hiç sönmeden binlerce yıl yandı ve gelecekte de kıvılcımlarından binlerce gönlü tutuşturarak "ortak kültür ocağı" nda binlerce ruhu ısıtacaktır.
    2 ...