dinsiz imansızların ve münafıkların nefret ettiği kavram.
istismar etmeden doğru anlamaya çalışmak gerekir. bunu doğru anlayan bir müslüman için islam dini çok daha belirgin ve net bir hale gelir.
müslümanlar için bugün bu kavramı anlamak çok daha mühim. çünkü rabbani olmayan her şey tağutidir/şeytanidir. ve tağutları reddetmeden imanımızın geçerli olmayacağı ayet ve hadislerle sabit. la demeden illallah demek geçerli olmuyor islam'da. etrafımız da tağutlar ile sarılı. islam'ın yerkürede hürce tatbik edildiği alan çok sınırlı. mefsedetleri ve fitneleri önden tahmin ve tespit edebilmek için, her şeyi geçtim imanlı olarak can verebilmek için bu kavramı bilmek ve iyi anlamak zorundayız.
Arapça olan "tağut" kelimesi tuğyan eden, isyan eden demektir. Sözlük anlamıyla sınırları aşan, haddi aşan her şey ve herkes için kullanılır. Kur'an'da bu kelime ıstılah manasıyla Allah'a isyan eden, Allahın kullarının hâkimi ve mâliki olduğunu iddia eden ve onları kendi kulu olmaya zorlayan kimse için kullanılır.
Allah'a isyan üç derecede olabilir:
1- Eğer bir kimse Allah'ın kulu olduğunu kabul eder, fakat pratikte O'nun emirlerinin aksini yaparsa, emir ve yasaklarına uymazsa buna "fasık" denir.
2- Bir kimse Allah'a kulluğu kabul etmezse, Allah ile irtibatını koparır ve başka birisine, başka bir şeye bağlanırsa o zaman "kafir" olur.
3- Eğer bir kimse Allah'a isyan eder ve O'nun kullarını Allah'a değil de kendisine boyun eğmeye zorlarsa, o zaman ona "tağut" denir. Böyle bir kimse şeytan, rahip, dinî veya politik lider, kral veya bir devlet olabilir. Bu nedenle bir kimse tağutu reddetmedikçe gerçekten Allah'a inanmış sayılamaz.