bugün

fullmetal alchemist

Gelmis geçmis en iyi anime listesinde ilk 3tedir.*.Hikayesi,hikayenin islenisi ve çizimleri çok asmistir

Olay bugune yakin bir zamanda fakat teknolojinin alternatif yonde gelistigi bir dunyada gecer.Uçak,zeplin;firin gibi seyler icad edilmemisken auto mail gibi çok gelismis teknoloji urunu seylerde vardir.

Bu dunyanin temelinde Alchemy denilen olay yatar.Alchemy teknik olarak buyu gibi islese de doganin kurallarina uygun olarak yapilmak zorundadir.Alchemynin temelinde(aslinda herseyin temelinde) equivalent trade* denen sey yatar.Buna gore bir sey kazanmak icin ayni degerde bir seyi vermek gerekir.Bunun alchemy e isleyisi de soyledir:1gr odun ile 1 gram altin yaratilamaz.1 gram altin icin* 100kg odun,50kg demir... gibi seyler gerekir.Yani alchemistler bir seyi yoktan var edemez fakat var olan maddenin atomlariyla oynayarak seklini veya boyutunu degistirebilir.

Alchemistlerin insan uzeinde bir degisiklik yapmasi,bir baska degisle human transmutation yasaktir.Bunun nedeni insanlarin tanri rolu oynamasini engellemektir.Temel maddeleri bularak insan vucudu yapilsa bile içine bir ruh koymak imkansizdir.(Gerisini soylersem spoiler olur izleyin gorun)

Kahramanlarimiz ise 15 ve 14 yasinda iki çocuktur.Bu çocuklar,anneleri oldukten sonra onu diriltmek icin human translation denemislerdir fakat bunun imkansiz oldugunu sonradan ogrenmislerdir.Denemeden sonra Buyuk cocuk(Eduardo elric) bacagini kucuk (Alphonzo elric) te ruhunu kaybetmistir.Ed,kolunu da feda ederek kardesinin ruhunu sans eseri orda bulunan bir zirha hapsetmistir.

Bu olaydan sonra iki genç Philosopher's stone denilen efsane bir nesneyi aramaya baslarlar.Efsaneye gore bu nesneye sahip olanlar Equivalent trade den bagimsiz olacaklar ve human transmutation gerçeklestrebileceklerdir.

Hikaye de burda baslar.Daha sonra çok budaklanacak ve neredeyse class sistemi olan bir alchemy getirecektir.Bu bakimdan roleplay'e çok uygundur.Dunyanin kendi kurallari;irklari ve sehirleri vardir.51 bolumun ardindan 52. bolum olarak Fullmetal Alchemist:The Conqueror of Shambala adli uzun metraj bir filmi vardir ki dizinin bitisini begenmeyenlere* tavsiye edilir