mehmet şimşek, nas politikası ile ilintili ne varsa yok etme gayesindedir. göreve geldiği gün ' rasyonel politikalara döneceğiz ' diyerek zaten bir önceki modelin akılsız, mantıksız, izansız olduğunu ayan beyan ilan etmiştir.
kısa vadeli dış borç stoku 180,5 milyar $.
tcmb’nin açıkladığı kısa vadeli dış borç stoku, 2023 yıl sonuna göre haziran sonu itibariyle %2,5 oranında artmış. bankaların kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku %10,2 oranında artmış ve 75,4 milyar $, diğer sektörlerin %1,6 oranında azalmış 60,4 milyar abd doları düzeyinde gerçekleşmiş.
2024 haziran sonu itibariyle, kısa vadeli dış borç stokunun döviz cinsinden dağılımı:
%49,5’i abd doları, %21,5’i euro, %13,4’ü tl ve %15,6’sı diğer döviz cinsinden.
sayın cevdet akçay'ın çok güzel şekilde ifade ettiği gibi. 'fonlama maliyeti ile mevduat faizi arasındaki bağ koptu, politika faizi ile enflasyon arasındaki bağ koptu ' yani demek istiyor ki seçim politikası uygulandı, 7 yıldır kopan bağları düzeltmeye çalışıyoruz.
mehmet şimşek'in başarılı olabilmesi için yapısal reformlara saraydan izin çıkmalı.
5 yılda 6 kez merkez bankası başkanı değiştirmenin faturası saraya aittir. bir gece ansızın kkm adında bir ürün çıkararak, servet transferine vesile olanlar ile 'enflasyon'a(halktan alınan gizli vergi) vesile olanlar, tuik/enag/ito karmaşasını yaratan, türkiye'yi yunanistan, italya, ispanya'dan pahalı hale getirenler aynı güruhtur.
hiçbir aklı selim yerli/yabancı yatırımcı, ekonomi politikan tek bir ağıza bağlıyken, ülkene yatırım yapmaz.
merkez bankası rezervleri de ne yazık ki carry trade sayesinde artıyor. korkarım ki faiz düşmeye başladığında sevgili ihracatçılarımız için yeniden devalüasyon yapılabilir.
burası türkiye her an her şey olabilir, tabiatı ile
pozitif reel faize izin çıkana kadar, tuik'in bütün yöneticileri görevden alınana kadar, yargı bağımsızlığını sağlayacak hukuk reformu yapılana kadar, yapısal reformlar yapılana kadar, swap piyasaları açılana kadar bu sarmal devam edecek üzgünüm.