bugün

isviçreden anayasa italyadan ceza kanunu alan ülke

Anayasamız da ceza kanunumuz da gayet Türk halkının ihtiyaçlarına uygun kanunlardır. Bizim esas problemimiz bu kanunların tamamlayıcısı olması gereken ceza muhakemesi kanunu ile diğer özel kanunların bu işlevden uzak olmasıdır.

Müsaadenizle somut örnekler vermek istiyorum;

CMK’da hakkında suç soruşturması olanların, zor kullanılanların ve madde etkisinde olanların doktor raporu alınır denmiş. Çok güzel; ancak burada şöyle bir problem var, kanun burada mağdurun adli sağlık raporu ve tedavisi ile ilgili bir açık hüküm vermemiş. Bu durum tamamen savcının ve mahkemenin vicdanına terkedilmiş. Olayı biraz daha somutlaştırarak anlatmak istiyorum. Diyelim ki kadına karşı şiddet konusu var. Kadın şikayetçi oluyor, iki polis geliyor, benim ablam bunlar her ailede olan şeyler diyerek kadını sakinleştiriyor, kadın ısrarcıysa adamı alıyor götürüyor Dr. Raporunu alıyor, sigarasını ikram ediyor, çayını ikram ediyor, ifadesini alıyor gönderiyor.

Peki ya kadın? Eğer savcı talimat verirse raporu alınacak! Cinsel şiddete uğramışsa bu sefer onun talimatı da yetmiyor, mahkeme karar vermesi lazım, lan Dr. Raporunu geçtim, az empati yapın, trafik kazası yapan insanın bile eli ayağı birbirine karışıyor, kadın orada dövülmüş, sövülmüş kapısına polisler gelmiş, konu komşuya ne derim derdi var, şimdi yuvam mı yıkılacak işim gücüm de yok çocuklara nasıl bakarım derdi var, kadın fiziksel ve psikolojik olarak bitikken öncelikli olarak tedavisinin yapılması ve sağlık durumunun belgelenmesi gerekirken bunu Öngören bir kanun maddesi yok!

6284 diye bir kanun var sözde kadını korumak için ama azıcık kafası çalışan bir kimse bile bilir ki bu kanun bu ülkede kadına karşı şiddetin en büyük sebebi olmuştur. Kanundaki önleyici koruma tedbirleri bu halkın kültürüne uygun değil çünkü. Sen adamı evden uzaklaştıracaksın da o yuva güllük gülistanlık devam edecek he? Geç bunları! Lan adam Suriye’de asker görev silahını almışsınız el bab’da tabancasız geziyor sayenizde! Aferin!

Bir başka husus tüm disiplin kanunlarının anayasaya ve ceza kanununa aykırı olması. Anayasada zina suç değil, ceza kanununda suç değil ama disiplin kanunlarında suç, memur sikişemez mi lan gerizekalılar! Oysa bakınız nerede gönlünce ve özgürce sikişen toplumlar var, orada dünyanın en endorfinli en müreffeh bir toplumu var! Acilen bunun da düzeltilmesi lazım!