bugün

resident evil

Aynı isme sahip hem film hem de oyun serisine sahip olan Capcom fikrimülkü. Filmler yerine ben biraz oyunlardan konuşmak istiyorum.

Oyunlardaki ana seriyi yakın zamanda nerdeyse baştan sona kadar bitirdim. 0-1-Revelationslar harici oynadım. Onun dışında yok Resident Evil Chronicles, yok Code Veronica gibi bir sürü oyun da var, açıkçası oynamadım, Revelations serisini belki bir noktada tüketebilirim, ya da ilk oyunun da bir güncel remake'i gelirse tüketebilirim ama diğerlerine pek bakmak gibi bir gayem yok. O kadar inişli ve çıkışlı bir seri ki Resident Evil, gerçekten bir ders niteliğinde sayılabilir.

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, seri içinde çok rezil oyunlar da mevcut. Ama hepsine şöyle iyimser bir gözle bakabiliyorum, öyle ya da böyle, sürekli oyunlarında bir yenilik yapılmaya çalışılmış, bu yandan çok takdir ediyorum. Şunu da söylemeden geçemeyeceğim, bence bu seri bir korku oyunu olmaktan çok bir gerilim oyunu. Korku unsurları öyle ya da böyle var ama bence gerilim dozu daha ağır basıyor.

ilk oyunu oynamasam da çok takip ettim. ilk oyun zaten serinin temellerini atan iş. Tam anlamıyla neyin ne olduğunu kestiremediği için Shinji Mikami abi biraz bazı noktalarda abartmış diye düşünüyorum, örümceklerdi, yılandı falan pek Resident Evil temasına uymuyor, ama ilk oyunun da serinin iyi oyunlarından olduğunu defalarca kez duydum.

Resident Evil 2, gerçekten çok çok çok iyi bir oyun. Ben bir PC sahibi olduğum için Remake ile tanışma şansım oldu, güzel bir metroidvania gerilim oyunu. Orijinali nasıldır bilemiyorum ama, oyun ağzına kadar bulmaca ile dolu olduğu halde o kadar güzel oyuncuyu yönlendiriyor ki tıkanmışlık hissi yaratmıyor. Her ne kadar second run'ın baştan sona olması bana biraz fazla gelse de, güzel bir iş. Tüketilmesini net tavsiye edebilim. Game Pass'te de şu an var, bence kütüphanenin şu an en değerli işlerinden biri. Hideki Kamiya imiş yönetmeni de, gerçekten ismi çok bilinmeyen ama şahane işlere imza atmış bir yönetmen.

Resident Evil 3 yine benim Remake ile tükettiğim bir iş. Çok iyi bir ikinci oyundan sonra kesinlikle bir düşüş, ama yine de piyasadaki işlerin genel olarak üzerinde bir yapım. Remake ile acayip kırpılmış bir iş olsa da yine de fena değil bence. ikinci oyundan sonra ciddi bir düşüş gözlemlemeniz mümkün, ikinci oyundaki o puzzle dinamikleri azaltılmış, daha lineer bir hale getirilmiş *, daha böyle bir yani hikayenin nereye gideceğini kendileri bile bilmediği için baya ortada kalmış bir iş. Çünkü Jill Valentine'ın hikayesini ilerletmenin dışında hikayeye gerçekten seriye doğrudan bir şey kattığını düşündüğüm bir detay yok. Bir spin-off oyun gibi, konuları açıyor ve kendi içinde kapatıp gidiyorlar.

Resident Evil 4 yine benim Remake ile tükettiğim ve serinin gerçekten de en iyi işlerinden biri. Orijinalinin de bir bu kadar iyi olduğunu yine duyuyordum, remake ile deneme şansım oldu ve, gerçekten de özlediğim o adventure action oyununu bana geri verdi. Shinji Mikami yine yönetmen koltuğuna geçmiş ve seriyi bambaşka bir noktaya çekmeye karar vermiş, çok emin olmamakla birlikte çok iyi bir iş mi yapmış yoksa ya Racoon City den süregelen oyunun esprisini tamamen bir kenara bıraktığı için kötü mü etmiş doğrusunu söylemek gerekirse bir tık emin olamıyorum. Ama şu bir gerçek ki Resident Evil'ın bu kadar popüler bir seri olmasındaki en büyük halka RE4 kesinlikle.

Resident Evil 5 öncesinde Revelations 1 oyunu var, orada bir takım senaryoya etki eden detaylar var, o yüzden bilemiyorum ama, RE5'e 4'ten geçince bir noluyoruz etkisi yaşamamak için Revelations oynamak gerekiyor diye düşünüyorum. Bende oynamadım, yaşadım. RE5, gerçekten çok rezil bir oyun. Mantık olarak çok bariz şekilde 4'e benzer bir oyun yapalım, ama co-op olsun ile yola çıkılmış ama, nerde o 4'ün şahane yapısı, nerede 5. Oyun co-op olduğu için rezil değil bu arada, 4'ü gerçekten anlamadıkları için rezil bir iş. Sizi saçma sapan şeylere sürekli yönlendiriyor, düşmanlar 4. oyunla birlikte bir tık saçmalamışlardı, roketatar falan kullanır hale gelmeleriyle, ama iyi bir oyun olduğu için göze batmıyordu. Burada ise artık motorsiklet kullanıyorlar, gemi falan kullanıyorlar. Bosslar deseniz ayrı bir saçmalık, gerçekten ne yapacağınızı tam anlamıyorsunuz. Oyunda genel olarak bir kendini ifade etme kabızlığı var. Ama en azından şu var ki, orijinal Resident Evil hikayesini bir nebze de olsun devam ettiriyor ve bir dönemi finalize ediyor. Bu hem iyi hem de kötü bir durum, çünkü 6. oyunda özellikle bu durum net belli oluyor.

Resident Evil 6, 5'in o hala eski nesil hissettirdiği dönemden tamamen kurtulup yeni nesil bir oyun olması ile bir artıya sahip. Yine 5. oyunda uğraştıkları co-op mekaniklerini çok daha yüksek doz bir aksiyon ile tükettirmeyi hedeflemişler. Mekaniklerin iyileşmesi dışında bu oyun gerçekten çok kötü bir oyun. 5. oyunda bahsettiğim bir dönemi kapatmış olmalarının verdiği ağırlığın altında inanılmaz ezilmişler. Korkunç bir hikaye arkına sahip. Çok uzun olsun insanlar döndüre döndüre oynasılar diye hem bölümler uzun hem de sıkıcı. Hem de kadrosunu o kadar boş beleş karakterler ile doldurmuş ki tamamen çorba. Yine hakkını yiyemeyeceğim detay olan, multiplayerda oyuncuları birbirine denk getirmeye çalışmaları takdire şayan, bir kaç kere denk geldim 2024 senesinde, hala oynayan bir kitle var çünkü, ama yine de oyun gerçekten çok rezil. Hikayesini bile doğru dürüst anlatamıyor. Bu oyunun, Resident Evil evrenine ne kattığı konusunda da tamamen şüphelere sahibim, çünkü yine 3. oyunda olduğu gibi kendi içinde olup bitiyor her şey ve gerçekten çok minimal katkılar dışında seriye artı katacak hiç bir şey yok. 30 saat gibi ciddi bir süre de sürmesi ayrı bir sıkıntı.

Resident Evil 7, benim de seriye aslında ilk ayak bastığım oyun. Evet önceki oyunlardan haberdardım ama, ben seri ile tanıştığımda Resident Evil markası artık iyice saçmalamış bir seri olarak anılıyordu bu 5-6 davasından sonra özellikle. 7 nin de bir soft-reboot sayılabilecek yapısından ötürü hem sıcak geldi. ilk gördüğümde ilgimi çekse de walking simulator gibi duran yapısından dolayı uzak durdum uzun süre ama, sonrasında tükettim. Seriye olması gereken havanın verilmesinin yanı sıra üretilen Baker ailesi, Ethan Winters ve eşi falan gerçekten seriye ciddi anlamda seriye girişi hem kolaylaştırıyor hem de artık çorba olmuş olan karakterleri dışarıda bırakması gerçekten oyunu ciddi durulaştırmış. Bir noktada yine serinin köklerine selam çakılıyor ama, yani bir iki cümlelik detay bilmeniz bile bu oyunu tek başına oynarken alacağınız zevki bence pek azaltmaz diye düşünüyorum.

Resident Evil 8: Village ise 7. oyunun üzerine koyularak ilerlemiş olan serinin bir diğer bombası. Özellikle 4. de oynadıktan sonra temeldeki benzerliğini kaçırmak pek mümkün değil. 7. oyunda belki konsept aşamasından çıkamamış tüm fikirlerin artık hayata geçirildiği bir eser olmasıyla o oyunun temelleri ile tam bir oyun olmuş dedirtiyor kesinlikle. Gerek aksiyonuyla gerek macerasıyla şahane bir iş yine Village. 7. oyunu oynamayı biraz gerekli tutuyor, eski oyunları da oynarsanız size güzel trivialar veriyor işin doğrusu. Ama triviaları kaçırsanız da pek üzülür müsünüz sanmıyorum, biraz ölümüne fanatiğiyseniz bu detaylar sizler için aşırı önemli olabilir ama yani Resident Evil serisinin kendi içinde bile bence gayet tutarsız bir loreu olduğu için kaybetmemek ne kadar mühim bilemedim. Şu an mesela ben bu detayları biraz da olsa yakalıyorum, ama Village'dan aldığım keyfi öyle alıp arşlara çıkartmadığını söylemem gerekiyor.

Resident Evil için de aslında birden çok birbirine temas eden ama doğrudan etkilemeyen şeyler mevcut.
Öncelikle Stars ekibinin dönemi, bu era, Chris Redfield, Jill Valentine'ı, Albert Wesker'ı falan içeren dönem. Orijinal oyunun ortaya attığı ekip. Şu an için hala hikayede rolleri var, ama direkt ana koltukta oturmadıkları için biraz oyunu orijinal eserlere bağlayan köprü görevi görüyorlar bana sorarsanız. Hoş çok daha detaya inerseniz önemleri mevcut, ama yani bence o kadar da katkıları var diyemem.

Leon Kennedy dönemi, bu karakter 2 ve 4'te özellikle başrol koltuğuna oturuyor. Ada Wong gibi serideki sıradan karakterlere kıyasla ilginç kalan bir karakteri de hikayeye katıyor. 6 da da mevcut olan Ada, 3 oyunda da hemen hemen aynı mantıkla başlayıp aynı noktaya doğru evriliyor. Bu ekip en son 6. oyunda mevcut, şu an için 6 dan sonra ne olduğunu açıklayan en fazla Revelations 2 oyunu vardır, onu da oynamadığım için bir şey diyemiyorum.

Son olarak Winters dönemi, 7 ve 8 de meydanda olan dönem. Pek eski ile bağı olmayan, komple yeni üretilen bir dönem.

Şimdilerde ise 9. oyunun konuşmaları var ve oyunun büyük olacağı konuşuluyor. Hatta bir tık açık dünya bile olabileceği dedikodusu var. Benim tahminim gerçek anlamda bu farklı farklı dönemdeki karakterleri birleştirmek gibi bir planları var. Bildiğim kadarıyla bu ekibin yolları sadece 6 ve Revelations oyunlarında kesişiyor, 6 yı bir kenara bırakırsak tam bir ana senaryo oyununda yoklar. Muhtemelen bu darmadağın olan ekibi, numaralı bir ana oyun etrafında toparlamak isteyeceklerdir. iyi de çıkarsa valla oynarız da, umarım iyi çıkartırlar. Hoş Capcom, RE7 den beri çıkarttığı tüm büyük titlelarda falsosu yok. Gerek Devil May Cry 5 olsun, Monster Hunter'lar olsun, yakın zamanda çıkan Dragon's Dogma 2 olsun hepsinde çok başarılı gidiyorlar. Ben aynı başarıyı Resident Evil 9 la da ilerletmelerini bekliyorum. Hatta yazın E3 döneminde de bir teaser trailer gelmesini de bekliyorum. 2025 kış döneminde de çıkışını görürüz diye düşünüyorum açıkası. Şu virüsleri de doğru düzgün toparlarlar umarım, bir oyunda küf çıktı diğerlerinde alfabenin her harfine sahip bir virüs adı falan var, vallahi sorsanız hangisi ne iş yapıyor diye hiç bir fikrim yok. Biri çiçek koklar zombie olur, diğeri laboratuvarda üretilir, biri gider sağdan soldan bir şeyler bulur falan filan, kaldıralım şunların hepsini bir doğru düzgün temele bağlayalım da artık. Bu zamanda bu kadar köklü eser olup sanırım bu kadar darmadağın bir hikaye anlatımına sahip başka eser olmayabilir.

Edit: Revelations 1'i oynadım, ikinci oyundaki iki oyuncu ile oynama gerekçesi ile erindim, internetten baktım hikayeye. Yani inanılmaz detayları burada öğreniyoruz diyebileceğim hiç bir şey yok iki oyunda da. Belki ikincisinde biraz olabilir ama. Ana seriden gitseniz pek bir şey kaybetmiyormuşsunuz bana sorarsanız özetle.