bugün

mal mülk allah ın biz emanetciyiz

yazmayayım diyorum-söylemeyeyim diyorum ama dayanamıyorum...

mülk allah'ındır söylemi ne anlama gelir, neden bu söylemi allah ısrarla insanlara söyler?
hadi bunu islam retoriği-allah açısından açısından ele alalım.

mülk allah'ındır. bu söylemi sadece insanlara karşı bir böbürlenme-büyüklük taslaması açısından ele alan ve insanda olan aşağılık duygusu yansımasıyla allah'ı da (veya hangi yaratıcı-din inancı içinde olursanız olun) yaratıcıyı kendiniz gibi görme düşüncesi-eylemi içinde olup bu mülk allah'ın söylemine mana yüklemeyin.

allah'a kalkıp sizin evinizi geçindirdiğiniz, arabanınızın masrafını ödediğiniz çocuklarınızı okuttuğunuz, ev araba mal mülk aldığınız ve bunları size sağlayan kapısında çalıştığınız patronunuz, iş vereniz ya da size miras bırakan anne babanız gibi allah'ı görme davranışınızı allah'a karşı yapmayın.

öyle ya, size mal mülk bırakan, size maaş veren ve sizin mal sahibi olmanızı sağlayan patronunuz ve anne babanız mülkiyet hakkınız üzerinde olan tasarrufunuza ne kadar yetkili ise allah da o kadar yetkili oluyor.
örn: patronunuz veya anne babanız size para mal mülk verdim/bıraktım diyerek "hem senin hem eşinin arabası var . oysa komşunun arabası yok. sen arabanın birini komşuna ver" dediğinde patronunun ve anne-babanın dediğini yapıp arabanın birini komşuna veriyor musun?
allah da "hem senin hem eşinin arabası var . oysa komşunun arabası yok. sen arabanın birini komşuna ver" diyor. veriyor musun?

maalesef insanlar ev, araba, cebine para-maaş, makam-mevki verenlere nasıl davranıyorsa allah'a da aynı davranıyor. hayatın temeline sadece dini koyan insanlarda ki yaratıcı inancı ona mal mülk makam mevki sağlayan insanlara bakış açısıyla-o insanların değerleriyle eşitlenmiştir.

oysa allah mülk benim diyerek burada bir böbürlenme büyüklenme yapmıyor. senin malında tasarruf hakkını yok etmiyor. mal sahibliğin, sorumluluk ve salahiyetin, mülkiyet hakkın yok demiyor.
bu söylemin çıkış -söyleniş nedeni de allah salat (salât ) emrettiği zaman ( yardımlaşma, dayanışma, zekat, fitre, infak, sadaka, elindekini verme vb) çıkan tartışmalara cevap niteliğindedir.