bugün

persona 3 reload

Persona 3 oyununun 2024 yılında çıkan yeniden yapımı.

Uzun zamandır bir oyun beni bu kadar sinirlendirmemiştir sanırım. Bu oyun gerçekten firmanın müşterilerine attığı tertemiz bir nostalji kazığı. Millette gayet memnun görünüyor, bence durum baya vahim. Bu oyunun 70$ lık etiketini ele alarak eleştireceğim. Bu oyun çünkü belki 30$ ı hakeder, bana sorarsanız 20$ falan ancak eder.

Şöyle başlayayım, gerçekten Persona 3'ü deneyimlemek istiyorsanız bu remake'e hiç ihtiyacınız yok. Orijinal sürümü ile de gerçekten hiçbir şey kaybetmezsiniz. Hatta daha fazlasını bile alırsınız çünkü en azından orijinal sürümde DLC'de dahil, burada abimler sonradan ekleyeceklermiş.

Remake denince sizler ne beklersiniz bilmiyorum, ama benim beklediğim şeyler şunlar, belki senaryonun daha iyi hale getirilmiş olması, oynanışta, eğer oyunun muadilleri varsa, onlardaki yenilikleri bu oyuna implement etmeleri, daha sıkı kontroller ve gerçekten bu işin çıktığı yıla ait bir ürün gibi hissettirmesi. P3R'da bunların hiç birisi yok.
Öncelikle oynanıştan başlayalım. Oyunun en büyük iddialarından biri olan visual novel gibi olan gerçek hayat kısımlarının ete kemiğe büründürülmesi. Sağolsunlar bunu yapmışlar, ama Persona 4'te olduğu gibi yapmışlar. Her yer minicik kutular ve başka bir yere gitmek isterseniz loading yiyorsunuz. Aynı şekilde büyük oranda da bu alanların sabit kamera açısında olduğunu söylemekte de fayda var. Yani öncelikle ne loadingi? PSP'ye mi yapıyorsunuz oyunu? Hadi el konsoluna çıkartacağız dediniz diyelim, en güçsüz cihaz da Switch diyelim, Switchte bile millet Zelda yapıyor. Hadi siz Zelda yapmayın da, bu nedir?
Gelelim diğer kısma, oyundaki diyaloglara, diğer iki oyunda da belli noktalarda seslendirme vardır, belli noktalarda yoktur. Bu ana görevlerde de dahil, nerede olmadığını kestirmek biraz zordur. Burada da aynen devam ediyor. Ya altı üstü Japonca ve ingilizce seslendirtiyorsun. Hadi yan görevlere koyma, anlarım, ana görevde de yok.
Aynı şekilde sunum tarafından devam edeceğim, hala sizinle etkileşime giren tüm NPC'ler yalandan bir animasyon yapıyorlar. 70$ lık etiketle 2024 yılında çıkıyor bu oyun. Takdir sizin.
Dungeona gelelim, o da ayrı bir facia. 5. oyunda tüm dungeonları elle dizayn etmişlerdi ve şahanelerdi. Burada yine Persona 4 gibi prosedürel olarak oluşturuluyor. Neden? Diyebilirsiniz, bu oyunda tek bir dungeon var onun için de, yani 250 katlı dungeon yapmak zorunda değilsiniz ki. Yap 15-20 katlı, doğru dürüst üzerinde çalışılmış olsun. Hepsi birbirinin aynısı 250 katlı dungeon ne işimize yarayacak, manyadınız mı? Keza yine tüm katlar prosedürel, insan en azından 20-25 tane şablon oluşturur da onlar rastgele döner, yok abi.
Düşmanlarla etkileşim de de yine dönmüşüz Persona 4'e. Oyunda bir avantaj mekaniği var ve eğer düşman sizi farketmezse avantajı siz alıyorsunuz. 5'te yine bu sağa sola saklanıp küt diye vurabilerek yapılıyordu, burada ise arkasından gidip küt vuruyorsunuz. Yani komik. Zor değil ya, sağa sola gizlenecek alan falan koyabilirlerdi, yapmamışlar. Eski oyunda neyse aynen koymuşlar. Shadowlar da bu şekilde zaten, ona artık hiç bir şey diyemiyorum.
Haritalar ve düşmanlar prosedürel olduğu için katlarda bulacağınız her item tüm dungeondaki aggroları restartlıyor, yani 4. oyunun klasik saçmalıklarıydı, yine var.
Keza yine 5'te çok iyileştirdikleri ve burada hala olan, düşmandan eğer çok güçlüyseniz, üzerine koştuğunuzda otomatik olarak öldürüyordunuz, onu da kaldırmış abimler. Eğer koşa koşa geçeyim demezseniz her savaşa tekrar tekrar girmek zorundasınız. Maksat oynanış uzasın.
Etraftaki dükkanlarla etkileşim de dönmüş taaa eskiye. Eğer o dükkan ne iş yapıyor diye biliyorsanız her şey güzel, ama ya ne yapıyordu derseniz dönüp text okumak zorundasınız. 5'te yine çözdükleri şeyi hop geri almışlar.
Oyun Türkçe geliyor diye şaşırmış ve heyecanlanmıştım. Bu çeviri bildiğiniz eski Google çeviri. Özen falan gösterilmemiş, mecazı falan yok çevirinin, ne ise direkt onu çıktı olarak vermişler.
Şu an hızlıca aklıma gelen saçmalıklar bunlar. Daha oynasam daha da çıkar ama sanıyorum devam etmeyeceğim. Çünkü bu oyun 2024 yılında çıkmış olsa da hala orijinal oyundaki tüm dizayn seçimlerine aynen sahip. Devam oyunlarında düzelttikleri şeyleri bile eklemek, oyundaki bazı sistemlerde de revizyon gerektirebileceği için onları bile eklemeye yeltenmemişler, aşırı tembel bir remake.

Ben bu oyunu Game Pass üzerinden oynadım. Bu oyun 70$ etiketiyle satışa sunuldu, tekrar hatırlatmak isterim. Bence rezil bir remake, hatta remake demeye bin şahit ister. Remaster falan ancak olur, hatta onu da oyunun sahiplerine bedava verirler, abi zaten var sende, biz eski sürümü kaldırıyoruz artık buradan devam et falan diye. 70$'ınızı çöpe atmayın.