kerem ile aslı

isfahan şahı’nın oğlu ahmet mirza (kerem) ile şah’ın ermeni keşişi’nin kızı aslı arasında geçen aşkı anlatan halk hikayesidir.
kerem’in aslı ile evlenmesi imkansızdır çünkü kerem müslüman, aslı gayrimüslimdir; aslı’nın keşiş babası evliliği istememektedir. keşiş kızını da alıp ailesini kaçırır.
kerem, arkadaşı sofu kardeş ile keşiş’in peşine düşer, aslı’yı almak ister. anadolu’daki ve tiflis, revan gibi yerlerdeki kahvehane, kervan gibi yerlerde şiirlerini söyler, aşkını haykırır.
hikayede birçok olağanüstü durum da vardır: iki gencin de doğumu bir dervişin verdiği elma ile olur. ırmaklar, kerem şiir söylediğinde ona yol verir vb.

bu yolculuklar sırasında halep paşası ile tanışır, ona durumunu anlatır. paşa, kerem’i sever. paşa’nın emri ile keşiş evliliğe razı olur. kerem ile aslı evlenir.
keşiş yine de evliliğe razı değildir, bu işi bozacak bir şey düşünür. düğün gecesi kızına giydirdiği gömleğe büyü yapar. ne yaparlarsa yapsınlar gömlek asla açılmayacaktır. aslı’nın gerdek gömleği bir türlü çıkarılamaz. kerem düğmeleri açarken bir yandan düğmeler kapanır, bir türlü işin içinden çıkamazlar. bunun üzerine kerem derinden bir ah çeker ve alevler içinde kalır. aslı’nın saçları da kerem’in küllerinden sıçrayan bir kıvılcım ile tutuşur, o da oracıkta can verir.

kerem ile aslı hikayesi dilden dile dolaştığı için farklı bölgelerde farklı varyantları oluşmuştur. farklı anlatılarda hikaye farklı sonlarla bitebilir