bugün

27 ocak 2024 yunanistan a f35 satış onayı

Ben olsam f35 almazdım. Sıkıntısı şu: f 35 aslında donanma ve hava kuvvetlerinin ihtiyacı için geliştirilen 2 ayrı uçak tipinin tek uçakta birleştirilmiş hali ve aşırı komplike. Abd gibi 100 küsür tip uçak üretebilen, dünyanın her devletinde üssü olan bir devlet için bu gerekli olabilir. Bizim ya da yunanistan gibi devletler içinse, bu kadar büyük bir rakama, idaresi-bakımı-parçası senin elinde olmayan, çok komplike bir uçan bilgisayar alacağın paraya; bütün hava kuvvetlerini kendine has ihtiyaçlar doğrultusunda dizayn edebilir, ar-ge yapabilir, bağımlılığını azaltabilirsin.

Karşına çıkan bütün tehditler dünya savaşı olmuyor, türkiye örneğinde görüldüğü gibi her hedefe 1 milyon dolarlık bomba atmıyorsun; çoğu zaman işi 3-5 kilo mühimmat taşıyan, 20-30 kiloluk bir füze ve hepi topu bir kaç milyon dolarlık bir siha ile bitirebiliyorsun, yani neredeyse diğerinde attığın füzenin fiyatına.. bunu satabiliyorsun, artık bilgi birikimin olduğu için başka şeylere dönüştürebiliyorsun, bomban ucuz ve yerli oluyor, onu da satıyorsun hatta..

Yunan salağı, bizdeki hava savunma sistemleri, uzun menzilli füzeler varken hiç bir zaman bize taarruz edemez, en fazla yapıştırırsın iki tane balistiği.. milyar dolarları saçıyor millete, biz ise o paraya öyle bir ticaret yapıyoruz ki, bir de buradan endonezya’ya kadar, güney afrika ülkelerine kadar satış yapıyoruz. El oğlu da aynen böyle büyüdü zaten.