bugün

hollanda türkiyeden yüz misli büyük bir devlettir

hollanda, asml nin ticaret networkü sayesinde
amd,
intel,
nvidia,
tsmc,
apple,
samsung,
microsoft ve google,
dolayısıyla bu teknolojilere muhtaç üçüncü dünya ülkelerinin siyasi erkleri üzerinde yaptırım gücüne sahip nadir ekonomik monopollerden biri.

helin asml nin kadim geçmişine bir göz atalım. ASML Holding NV (genelde ASML olarak kısaltılır , başlangıçta Gelişmiş Yarı iletken Malzeme Litografisi anlamına gelir ) 1984 yılında kurulan Hollandalı çok uluslu bir şirkettir . ASML, bilgisayar çipleri üretmek için kullanılan fotolitografi makinelerinin geliştirilmesi ve üretiminde uzmanlaşmıştır.

2023 yılı itibarıyla yarı iletken sektörünün en büyük tedarikçisi ve en gelişmiş çiplerin üretimi için gerekli olan ekstrem ultraviyole litografi (EUV) fotolitografi makinelerinin dünyadaki tek tedarikçisidir . Haziran 2023 itibarıyla ASML, yaklaşık 280 milyar ABD doları tutarındaki piyasa değeriyle Avrupa'nın en değerli teknoloji şirketi oldu.

ASML, bilgisayar çiplerinin üretiminde kullanılan fotolitografi makinelerini üretmektedir . Bu makinelerde desenler, ışığa duyarlı malzemeden ( fotorezist ) bir filmle kaplanmış bir silikon levha üzerine optik olarak görüntülenir . Bu prosedür tek bir levha üzerinde onlarca kez tekrarlanır. Fotorezist daha sonra silikon üzerinde gerçek elektronik devreleri oluşturmak için daha fazla işlenir. ASML makinelerinin uğraştığı optik görüntüleme, neredeyse tüm entegre devrelerin imalatında kullanılıyor ve 2011 yılı itibarıyla ASML, dünya çapındaki litografi makineleri satışının yüzde 67'sine sahipti.

ASML'nin yarışmasında Ultratech , Canon ve Nikon , MKS Instruments , Lam Research ve Cadence Design Systems yer aldı.

ASML'nin derin ultraviyole (DUV) litografi cihazları, mikroçipin yapısını oluşturan küçük özellikleri yazdırmak için UV spektrumuna nüfuz eden ışık kullanır.

2009 yılında, Belçika'daki IMEC araştırma merkezi , EUV litografi makinesinin prototipiyle dünyanın ilk işlevsel 22 nm CMOS Statik rastgele erişimli bellek bellek hücrelerini üretti. 2011 yılında seri üretilen (prototip olmayan) EUV makineleri sevk edildi.

EUV litografi

Onlarca yıllık geliştirme sürecinin ardından ASML, 2013 yılında ilk aşırı ultraviyole litografi makinesini piyasaya sürdü. Bu makineler , yüksek enerjili bir lazer, bir plazma üretmek için mikroskobik erimiş kalay damlacıklarına odaklandığında 13,5 nm dalga boyu aralığında ışık üretir . daha sonra EUV ışığı yayar. Işık , çipin tasarımlarını sunmak için dünyanın en düz Zeiss aynalarından silikon levhanın yüzeyine yansıtılıyor . ASML'nin en çok satan EUV ürünü, maliyeti 200 milyon dolara varan Twinscan NXE:3600D oldu. Makineyi bir kamyon büyüklüğünde taşımak için 180 tonun üç Boeing 747 ile taşınması gerekiyor .