anadolu'nun en milliyetçi kalelerinden biridir Kozan..
Osmanlı'nın sentez kültürüne karşı çıkarak yörük Türkmen kültürünü korumuş ve Anadolu'nun son kitlesel konargöçer bölgesi olmuştur.
Dadaloğlu ve Karacaoğlan gibi ozanları ile halk Türkçesinin kalesi olmuştur.
Üstelik Türklük şuuru o kadar güçlüdür ki sevda dörtlükleri bilinen Karacaoğlan dahi yeri geldiğinde "Kozan dağından aslımız, arı (saf) türkmendir neslimiz" diyebilmiştir.
"Ferman padişahın dağlar bizimdir" diyen Dadaloğlu'nu açıklamaya gerek bile yoktur.
"bıyıklarımı göktürkler'den, uzun saçlarımı oğuzlar'dan aldım.." diyen, binlerce yıllık türk kültürünün devam ettiricisi, 20. yüzyılın korkut atası barış manço da Kozanlıdır.
menemen şehidi fehmi kubilay ile, kozan müdafaa-i hukuk cemiyeti ile, kuvvacı ali şadi bey ile, ermenilerin katliam tezlerini çürüten milliyetçi yusuf halaçoğlu ile, türkiye'nin ilk milliyetçi partilerinden birinin kurucusu halkçı-türkçü remzi oğuz arık ile ve daha nicesi ile en milliyetçi yörelerin başında gelir Kozan.
Son dönem Tv'de yükselen Türkçü yapımlar börü, dağ 1, dağ 2 gibi yapımlar dahi Kozanlı olduğunu çok kez vurgulayan Alper çağlar eseridir.
Alparslan Türkeş adana milletvekili seçilirken aldığı oyların tamamına yakını Kozan'dan gelmiştir ve Türkeş bunu bizzat dile getirmiş, ben Kozan milletvekiliyim demiştir.
Kızı ayyüce Türkeş dahi Kozan milletvekiliyim diyerek Adana'dan milletvekili olmuş ve evini Kozan'dan kiralamıştır.