enver paşa

iyi bir subaydı ama iyi bir stratejist değildi…
Anadolu’nun dahi her karışı yangın yeriyken ve padişah sarayına dahi düşman topları çevrilmişken paşa iki şeyi düşünüyordu:
- tüm türk-islam coğrafyasını 200 yıllık rus boyunduruğundan kurtarmak,
- Atatürk’ü önce kullanışsız hale getirmek; yıllar sonra ise devirip, yerine geçmek. ikincisi için kanıt göstermeye ihtiyacım yok ama birincisi için turgut özakman-şu çılgın türkler’de yer alan belgelere de bakılabilir, çanakkale’ye kendisinin ısrarlarıyla, zorla tayin edilen mustafa kemal’e, genelkurmay başkanı enver paşa hangi birliği verir? 19. Tümen komutanlığı… henüz olmayan bir birliğin komutanlığı.. dalga geçer gibi..

büyük bir subaydı ve asla-asla hain değildi... peki, ülkenin en zor günlerinde, ülkesinden çeşitli nedenlerle kaçmış olan orgeneralin mi kurtuluş savaşı'na daha fazla katkısı oldu, yoksa adını sanını bilmediğimiz şehit köylü mehmet'in mi? büyük bir şahsiyet olabilirsin ama fayda, bazen şahsi kibrinden ve beklentilerinden sıyrılıp, sistemin herhangi bir parçası gibi hizmet edebilme ile sağlanır.. keşke tacikistan'da, üstündeki kıyafetler dahi soyulacak derecede mağdur olacağına büyük taarruz'da, atatürk'ün emrinde bir ordu komutanlığı yapsaydı ve kendisini başka şekilde hatırlayabilseydik.. örnekleri var mı? var... fevzi çakmak da osmanlı'nın hem genelkurmay başkanı, hem milli savunma bakanlığını yapmıştı ve rütbesi atatürk'ten kat kat büyüktü, hiç problem etmedi, atatürk kendisini ulus garı'na kadar gelerek ve törenle karşıladı ve paşa da hak ettiği değeri mareşal rütbesiyle 24 sene genelkurmay başkanlığı yaparak gördü.. öldüğünde milletinin kalbine gömüldü ve ankara radyosu yayın yaptı diye cenazesinin olduğu gün ülkede kıyametler koptu...