bugün

psikopatlık birçok faktörün ortak ürünüdür

Psikopat başlıkları sayıca artmaya başladığı için kamu spotu gibi bir bilgilendirme yapmak istedim.

Psikopatlığın genetik sebepleri olsa da asıl tetikleyici mekanizmaları genelde yaşam şartları, travmalar ve travma sonrası stres rahatsızlıklarıdır. ancak bu konuya derinlemesine inmeyeceğim, malum benim alanım değil ve yanlış bilgi vermek de istemiyorum açıkçası. Psikoloji bilen arkadaşlar daha rahat açıklar ve başlığın altında açıklamaktan lütfen çekinmesinler.

Genetik açıdan bakacak olursak, bunun en büyük sebepleri genelde serotoninle ilgili. Bu serotoninin sentezlenememesi olabilir, yeteri kadar sentezlenememesi olabilir, düzgün sentezlenememesi olabilir, hedef bölgeye iletimi olabilir (ki nörotransmiter olarak kullanıldığı için sinapslar arası boşluk oluyor bu hedef bölge) veya sinyal yolaklarındaki bir bozukluk olabilir.

Bu bozukluklar genellikle çerçeve kayması mutasyonları sonucu oluşuyor, dolayısıyla sonuçları ağır. Ve sebep olduğu rahatsızlıklar alzheimer'a kadar gidiyor. Beyin biyokimyası değişiyor sonuçta.

Meraklısına kaynaklar;

Kuzelova H, Ptacek R, Macek M. The serotonin transporter gene (5-HTT) variant and psychiatric disorders: review of current literature. Neuro Endocrinol Lett. 2010;31(1):4-10.

Yokoyama JS, Bonham LW, Sturm VE, Adhimoolam B, Karydas A, Coppola G, Miller BL, Rankin KP. The 5-HTTLPR variant in the serotonin transporter gene modifies degeneration of brain regions important for emotion in behavioral variant frontotemporal dementia. Neuroimage Clin. 2015 Aug 18;9:283-90.

Huang, T.-L., & Lin, C.-C. (2015). Advances in Biomarkers of Major Depressive Disorder. Advances in Clinical Chemistry, 177–204.

Shinozaki, G., Hing, B., & Potash, J. B. (2014). Epigenetics of Bipolar Disorder. Epigenetics in Psychiatry, 265–278.