bugün

said nursi

100 yıldır ülkücü-milliyetçi-türkçü ***-muhafazakar-dinci islamcılar ,merkez sağın siyasetçileri bu adamın yolundan gittiler ,hala gidiyorlar.
dp-ap-msp-mhp'ye oy verenler bu adamı evliya-ermiş adetti.

ülkemizde tüm tarikatların anası bu adamdır ..

en büyük ideali mahabat cumhuriyeti gibi köktendinci-şeri yasalarla yönetilen bir kürt -islam devleti kurulması idi, aşırı bir kürt milliyetçisi olup kğrtlerin eninde sonunda ortadoğu,iran ve anadolu'ya hakim bir islam devleti kuracağına inanırdı.

sovyetler 1931 sor kürdistan deneyi ve lağvedilmesi sonrası 1946'da savaşın bitmesi ile kürtleri iran'da destekledi fakat mahabad'ın kurulması ile güney ve doğu anadolu-kafkaslar'da kürt ayaklanmalarının canlanabileceğini varsayıp stalin kürtleri desteklemeyi bıraktı.

sor kürdistan olayında da aynısı olmuştu sovyetler uyanmasa yeni tc. devletinin de başı çok ağrıyabilirdi.
bu süreçlerde azeriler hep kürtlerin yanında oldular ,,sor kürdistan parlamentosunun %35'i azeri mebuslardan oluşuyordu, mahabat'ta da iran azerilerin payı küçümsenemez.

said-i kürdi'nin (nurs-i) en büyük hayali bu idi,keriz türk sağcıları da din uyutması ile peşinden gittiler.

said-i kürdi paranoyak ve şizofrendi ,epilepsi olmasa bile ateşli nöbetler geçirdiği söyleniyor , sobayla falan konuşması bu yüzdendir.
akıllı mı idi ,evet ve kurnazdı.
tarihte böyle insanlar çoktur. jül sezar, jan dark, napolyon örnektir. üstün zekalı olan sanatçı -edebiyatçı ve düşünürleri de ekleyelim.

yaklaşık 60 yıl dinci ve milliyetçileri elinde oynatması bu yüzdendir .akıl ve kurnazlık bir arada.

maalesef..
cumhuriyetin ekonomik durumu da bu adama bağlamak yanlış olmaz bir anlamda.

*** ulusalcı türkçüleri ayırırım.