büyük iskender

entry275 galeri
    34.
  1. bu başlık altında filme ve adamın eşcinselliğine dair yazıların çok olması beni rahatsız etti...

    büyük iskender kimdir ? kısaCA ona cevap verelim madem.

    biz büyük iskender olarak biliriz. bazıları ona makedonyalı 3. aleksander der. makedonya'nın en önemli hükümdarıdır. tarih için çok önemli bir hükümdardır. yaşadığımız topraklar dahil olmak üzere pek çok yeri işgal etmiş ve bir helen uygarlığı yaratmıştır. II. Filip ile Epeiros (Epir) kralı Neoptolemos'un kızı Olimpias'ın oğludur. II. Filip'in öldürülmesinin (M.Ö. 336) ardından komutanlarca kral ilan edildi.

    Delphoi üzerinden Makedonya'ya dönerken M.Ö. 335 ilkbaharında Trakya'ya girdi. Şipka Geçidini aşarak Triballileri (Triballoi) ezdikten sonra Tuna'nın öbür yakasına geçerek Getaları dağıttı. Ardından batıya dönerek Makedonya'yı istila etmiş olan Hiryalıları yendi. Bu sırada öldüğüne ilişkin söylentiler üzerine Atina'da ayaklanma patlak verdi. Bu ayaklanmanın ardında hem yeni Pers kralı III. Dara'nın mali desteği, hem de Demostenes'in çabaları yatıyordu. Askerlerini günde 30 km gibi o çağa göre çok yüksek bir hızla ilerleterek Yunanistan'a giren iskender, tapınaklar ve şair Pindaros'un evi dışında bütün Tebai'yi yerle bir etti. Yaklaşık 6 bin kişinin öldürüldüğü, sağ kalanların köle olarak satıldığı bu sindirme hareketi sonunda bütün Yunan Devletleri Makedonya üstünlüğüne boyun eğdi.

    aldığı borçlarla zor duruma düşen iskender anadolu üzerinden perslere bir sefer başlatır. anadolu'ya girdiğinde ilk işi akhilleus'un mezarını ziyaret etmek olur, akabinde pers ordularıyla ilk kez granikos çarpışması yapılır. bu çarpışmadan galip ayrılan iskenderin önü açılmıştır. batı anadolu'nun fethini tamamlayan iskender ankara'ya geldi, oradan da Kapadokya ve Kilikya Kapıları üzerinden güneye indi. Misis Köprüsünden geçerek Miryandros (bugün iskenderun yakınında) dolayında kamp kurduğunda, Pers hükümdarı III. Dara da Pinaros Çayı (bugün Deliçay) kıyısında savaş düzeni almış bulunuyordu. Bu karşılaşmayı izleyen issos Çarpışması sonunda Dara kesin bir yenilgiye uğradı ve ailesini savaş alanında bırakarak kaçtı.

    bu iki çarpışma ile iskender'e asya kapıları açılmıştı. asya'ya hükmedecek kjişinin keseceğine inanılan gordion düğümünü kesti. suriye ve mezopotamya seferlerinin akabinde pers hükümdarı barış istedi fakat iskender bunu reddetti. Günümüzde iskenderiye olarak anılan Aleksandreya kentini kurdurdu. Bazı kaynaklara göre Nil'in taşmasının nedenlerini araştırmak üzere bir keşif grubunu görevlendirdi. Siva'da ünlü bir kahinin, iskender'in Zeus'un oğlu olduğunu ilan etmesi ve Amon Tapınağında Tanrı Amon ile görüştüğü yolundaki söylentiler onun halkın gözündeki tanrısallığını bir kat daha arttırmıştı. Mısır'ın fethiyle Doğu Akdeniz'de kesin denetimi sağlayan iskender, M.Ö. 331 ilkbaharında Tiros'a döndü.

    Kendisine tanrısal onurlar yakıştıran ve bunu Yunan kentlerine zorla kabul ettiren iskender, MÖ 324 kışında Luristan'da yerel halka yönelik sert bir sindirme hareketine girişti. ilkbaharda Babil'e geçerek bir bölümü uzak ülkelerden gelen elçileri kabul etti. Bu arada Hindistan'la deniz bağlantısını sağlamak için Arabistan kıyılarına yönelik bir sefer için hazırlıklara başladı. Ayrıca Hazar Denizi'nin ötesine bir keşif birliği gönderdi. Babil'de sulama kanalları yaptırmayı ve iran Körfezi kıyılarında yeni kentler kurmayı planladığı bir sırada, uzun bir içkili eğlencenin ardından hastalandı ve on gün sonra henüz 33 yaşındayken öldü. Cenazesi önce Memfis'e, oradan iskenderiye'ye götürüldü ve burada altın bir tabuta kondu.
    *
    0 ...