bugün

23 nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramı

ne ulusallılığınız kaldı, ne egemenliğiniz kaldı, ne de çocuklarınız kaldı. çocuklarınızın geleceği yok edildi.
neyin bayramını kutluyoruz diye hiç kendinize sordunuz mu?

son yirmi yılın faturasını düşünürseniz osmanlı'nın dağılma sürecini de (100 yıl sürdü osmanlının dağılması ve 1923 de son buldu) göz önüne alırsak 250 yıl süren osmanlının dağılmasına neden olan çöküş sürecini türkiye cumhuriyeti 20 yılda yaşadı.

https://www.uludagsozluk.com/e/46325047/

varolan duruma göz önüne alırsak şu an elimizde ki imkanlar ile 10 yıl sonra 2033 de ülke dış borcu 900 milyar dolar olacak.
geleceğimiz ipotek altında. zorlu bir sürece gireceğiz, bu borrç ile ne üretim ne istihdam yaratamayız. en iyi ihtimalle avrupa'nın ucuz iş gücü ve fason üreticisi olursak şanslıyız.

şimdi almanya ingiltere amerika japonya kore vb ülkeleri gösterip onların da borçları olduğunu paralarının sermaye ve iş güçleri yatırımlarının yurt dışına aktığını söyleyenler olabilir.
evet, haklısınız ama onların milyarlarca dolarlık ciroları olan şirketleri, finans kaynakları, teknolojileri olan pazar payları piyasa hakimiyeti tartışılmaz lisanslara sahip ar-ge yatırımlarına markalara sahip devletlere bakıp kendimizi onlarla bir tutmamak lazım.

daha basit, her zeka ve eğitim seviyesinde insanın anlayacağı şekilde anlatmak gerekirse...
örn: migros, genellikle bu zincir marketlerin ticari faaliyet sistemi al-sat-öde şeklindedir.
daha da basit olarak ticari faaliyetini açıklamak gerekirse migros omo deterjanını ünilever'den alır. omo deterjanını satar ve aldığı sattığı malın parasını ünilever'e öder. migros ünilever'e peşin ödeme yapmaz. yani kısacası siz gidip bugünn migros da bir denetleme yapsanız migros için bu kadar borç olmaz kardeşim der iflasını verir-kayyum atarsınız.

mahalle bakkalı hacı amca burada çıkıp "migros'un şu kadar tedarikçisine şu kadar borcu-ödeme yükümlülüğü var. benim hiç borcum yok. param kadar gidip toptancıdan mal alıp satıyorum" dese siz kalkıp "evet ya, hacı amca migros yönetiminden daha akıllı ve başarılı. bakkal hacı amca migros'dan daha iyi işi biliyor idare ediyor" mu diyeceksiniz?

ülke olarak ne milyarlarca dolarlık şirketlerimiz var, ne markamız var, ne teknolojimiz var, ne sermayemiz finansman gücümüz ne de teknolojimiz var.
100 liralık mal satmak (ihracat) için aldığımız (ithalat) mal 120 lira.
bırakın insanların karnını doyurmayı ithal ettiğimiz hayvanların karnını doyurmak için ithal saman yem yönetmeliğine gümrük şartnamelerine bakınız vermeye gerek yok. bir soğan ekimini düzenleyecek üretimde olan düzensizlik dolayısıyla fiyatların anormal iniz çıkışlarına engel olacak bir tarım politikası uygulama-yönlendirmesi olmayan ve soğana çare bulamayan yapı çocuklarınızın geleceğine mi çarre bulacak?

neyse, kutlu olsun kalmayan ulusal markalarınız, egemenliğiniz ve yok olan çocuklarınızın geleceği bayramı.