bugün

ekşi sözlük e girmek için vpn kullanan tip

sonrasında hızım düştü diye ağlayan tiptir. z kuşağı harbi bilmiyor bu işleri. aylar sonra adam aklıllı bir entari yazmak zoeunda kaldık. çoğu site bu şekilde yassahlanıyor.

dns değiştirmek bu işin ilacıdır. bilmeyenlere de anlatalım:
dns dediğimiz şey aslında bir adresin hangi ip'de barındığını sorguladığımız sunucu. ben eksisozluk.com a gircem dediğimde önce bu serverlardan sorgulanır ip adresi, sonra da tarayıcı "bak şu ip adrrsinde şu domaini göster bana" der, çünkü aynı ip adresinde birden fazla site barınabiliyor.
varsayılan olarak mesela ttnette telekom dnssi, turknette kendi dnsleri falan olmak üzere otomatik atanıyor modem bazında, bilgisayarınız da bu bilgiyi kendisi çekiyor.
burda devlet babanın yediği nane şu: sizin servis sağlayıcınız devlet baba ne derse onu yapmakla yükümlü. böyle yasaklarda devlet baba diyor ki "bu adres için gelen sorguları ya kabul etme ya da bizim siteye yönle". böylece ya hata ekranı alıyorsunuz, ya da "yassah gardaş" temalı açık mavi arkaplanlı bir siteye gidiyorsunuz.

gelelim çözüme: cloudflare dns. diğer servisler de olur ama en sağlamı bu şu an.

1- modemden dns adresinizi değişebilirsiniz. google ile de öok rahay bulabilirsiniz. aşşırı Türkçe modem arayüzleri bunu isim sunucusu falan olarak da çevirmiş olabilir.

2- Windows, Afyon ve Android için şu yazıya bakın: https://www.donanimhaber....rme-nasil-yapilir--151835

3- "uğraşamam abi app yok mu" derseniz https://1.1.1.1/ burdan uygulama kurabilirsiniz. yine windows linux afyon android macos platformlarında çalışır. VPN mantığıyla çalışır ama sadece DNS işi yapar, WARP kapalı olduğu sürece hızınız pinginiz falan değişmez.

hadi selametle.