bugün

rafale

Dassault Rafale. Çift motorlu supercruise yetenekli 4,5 uncu nesil çok rollü savaş uçağıdır. Yunanistan tarafından satın alındığı için son zamanlarda ülkemizin gündeminden düşmemektedir. Eurofighter Typhoon a göre kısmen daha ucuz ve harbe hazırlık oranı daha yüksektir. F-22 ile kapışmaya girip angajmanı aldığı bilinen bu uçak oldukça iyi manevra kabiliyetine sahiptir. Yakın zamanda Hırvatistan hava kuvvetleri için de sipariş edilmiştir.

Uçağın yunan hava kuvvetleri envanterine girmesi açıkçası bizim için çok iyi olmadı. 24 adet yani 1 filo yunan hava kuvvetlerinde etkin olarak hizmettedir. bu uçağın karşısına çıkarabileceğimiz yetenekte bir uçağımız şu an için bulunmuyor. Evet, bahsi geçen f-16v block 70 lerden alsak dahi bu uçak bizim için caydırıcı olmaya devam edecek. En azından MMU envantere girene kadar.

Uçağın 24 adet olması nicelik olarak gözümüzü çok korkutmuyor. zaten bu uçaklara karşı en kötü senaryoda nasıl müdahalede bulunmamız gerektiğini Konya'da Katar Rafale uçaklarına karşı tecrübe ettik. Evet uçak performanslı, fakat stealth değil. yunan tarafının bu yerine yenisini koyamayacakları pahalı oyunlarını çok mecbur kalmadıkça riske edebileceklerini sanmıyorum.

Bu kısa süreli ve son hava üstünlüklerinin tadını çıkarsınlar. MMU nun üzerine kaç filo ikinci el rafale talep ederler artık orasını zaman gösterir.