bugün

2022 katar dünya kupası

grup maçları sona ermiş turnuvadır.

önceki üç dünya kupasını hatırlamak için : (bkz: #46024947)

diğer üç dünya kupasında yaptığım gibi yine grup aşamasında turnuvaya veda etmiş takımları aldıkları puanlara ve elde ettikleri averajlara göre en başarılıdan en başarısıza doğru sıralamak isterim.

17.)almanya----(4 puan, 1 averaj, 6 gol attı, 5 gol yedi)
18.)ekvador----(4 puan, 1 averaj, 4 gol attı, 3 gol yedi)
19.)kamerun---(4 puan, 0 averaj, 4 gol attı, 4 gol yedi)
20.)uruguay----(4 puan, 0 averaj, 2 gol attı, 2 gol yedi)
21.)tunus-------(4 puan, 0 averaj, 1 gol attı, 1 gol yedi)
22.)meksika---(4 puan, -1 averaj, 2 gol attı, 3 gol yedi)
23.)belçika-----(4 puan, -1 averaj, 1 gol attı, 2 gol yedi)
24.)gana--------(3 puan, -2 averaj, 5 gol attı, 7 gol yedi)
25.)suudi arabistan(3 puan, -2 averaj, 3 gol attı, 5 gol yedi)
26.)iran--------- (3 puan, -3 averaj, 4 gol attı, 7 gol yedi)
27.)kosta rika--(3 puan, -8 averaj, 3 gol attı, 11 gol yedi)
28.)danimarka(1 puan, -2 averaj, 1 gol attı, 3 gol yedi)
29.)sırbistan---(1 puan, -3 averaj, 5 gol attı, 8 gol yedi)
30.)galler-------(1 puan, -5 averaj, 1 gol attı, 6 gol yedi)
31.)kanada-----(0 puan, -5 averaj, 2 gol attı, 7 gol yedi)
32.)katar--------(0 puan, -6 averaj, 1 gol attı, 7 gol yedi)

şöyle bir bakıldığında gruplarında gol atamayan takım olmadı. ayrıca 4 puan topladığı halde gruptan çıkamayan çok sayıda takım oldu. 3 maçını da kazanıp 9 puan toplayan hiçbir takım olmadı. hollanda, ingiltere ve fas gruplarını 7'şer puanla tamamlayarak en çok puan toplayan takımlar oldular. 48 grup maçında 120 gol atıldı. bu da maç başı tam 2.5 gol ortalama yapıyor.

gruplarda özellikle üçüncü maçlar oldukça heyecanlı geçti. kimin gruptan çıkıp kimin çıkamayacağının son anlara kadar belli olmadığı günler geçirdik. özellikle arjantin, polonya, meksika ve suudi arabistanlı grup ile ispanya, almanya, japonya ve kosta rikalı gruplarda heyecan üst düzeydeydi. her takımın çıkabilme ve her takımın elenebilme ihtimali olan bu gruplarda kıran kırana mücadeleler oldu. yalnız şu fair play ile tur atlama saçmalığına bir çözüm bulunması gerekiyor. evet, bu sefer buna gerek kalmadı, suudi arabistan son anlarda meksikaya bir gol atarak eşitliği bozdu ama neredeyse meksika ile polonya arasındaki eşitlik bu saçma sapan "kimin sarı kartı azsa o çıksın" kuralıyla belirlenecekti ki böyle bir kalifikasyon yöntemini sindirmekte zorlanıyorum ben. buluşup penaltı mı atarlar, bir maç daha mı oynarlar, playstation sponsorluğunda fifa mı oynarlar bilmiyorum ama başka bir yöntem bulunmalı.

herhalde en büyük sürpriz almanya'nın 2018'den sonra tekrar grup aşamasında turnuvaya veda etmesi oldu. gruplara sürpriz bir japonya yenilgisiyle başladılar ve ölüm grubu olarak gösterilen gruplarından çıkmayı başaramadılar.

grupların ilk maçlarındaki en büyük sürpriz herhalde suudi arabistan'ın geriden gelip arjantin'i 2-1 yenmesiydi. ama arabistan bunun devamını getiremeyip diğer iki maçını da kaybedip grubunu sonuncu olarak bitirdi. aslında bu grubun belki de en kötü futbolunu oynayan polonya ise gruptan çıktı.

gruplarından çıkmayı başarabilen diğer şaşırtıcı takımlar avustralya ve güney kore idi. çoğu kişi için bunların arasına grubunu lider olarak bitiren fas da eklenebilir ama ben lider olmasalar da gruptan çıkabileceklerini düşünüyordum.

elenenlere gelirsek; belçika'nın senelerdir anılan "altın jenerasyon"u hurdaya çıkmış gerçekten. bir varlık gösteremediler. 4 puan toplayabilmeleri dahi şaşırtıcıydı bence. keza uruguay, sırbistan ve danimarka da beklentilerin çok altında kaldılar.

katar'ın 32 takım içerisinde son sırada yer alması muhtemelen neredeyse kimse için sürpriz olmamıştır. kanada ile birlikte puan alamayan iki takım oldular.

oyuncu bazında konuşmak için bence henüz erken. ama ronaldo'nun 5 ayrı dünya kupası organizasyonunda gol atan ilk oyuncu olduğu notunu geçmek gerek. kırılması imkansıza yakın bir rekorun sahibi oldu böylece.

son 16 turundan sonra da elenen diğer takımları üstteki sıralamaya eklerim muhtemelen. o zamana kadar bekleyin. dönersem tehlike!