bugün

satantango

1994 macar yapımı bir bela tarr filmi olup Laszlo krasznahorkai’nin aynı isimli romanından(1985) uyarlanmıştır. Film, şeytanın tangosu olarak çevrilen romanın 6 adım ileri 6 adım geri tango formatını temsil ettiği varsayılan 12 bölüme ayrılmıştır. Çekimleri 120 gün sürmüş, 7 saatten fazla, düşük bütçeli, siyah beyaz, kasvetli bir varoluş filmi...

Tüm bölümlerine değinmeye nefesim yetmez lakin bir bölüm var ki....ailesi tarafından ihmal edilen küçük kız estike’nin bir kediyi zehirleyerek yuvarlayıp fırlattığı sahne şahsımı izlerken dehşete düşürmüştü. Durumu araştırırken bir röportajına denk geldim. bu sahneleri çeken tarr aynı zamanda kedi sahibiydi ve ilgili sahnenin çekimleri için kendi veterineri tarafından yardım istemişti. Öncesinde küçük kız ve kedi pek çok prova yapmıştı nihayetinde kedi bu dönüşleri oyun olarak algılamış, alıştığı için artık umursamaz olmuştu. Fakat kedinin senaryo gereği ölmesi gerekiyordu. Çekimden önce kediye sadece uyutacak bir iğne yaptılar, iğne etkisini göstermeye başladığı an kayda alındı ve ilgili sahne bu şekilde çekilmiş oldu. Ardından 25dk kedinin uyanmasını beklemişler. Bu açıklamalar doğrudur, yanlıştır kedinin ahvali nedir bilinmez.

görsel
Öte yandan sarhoş rollerini oynayan oyuncular gerçekten sarhoştu. Çünkü tarr’a göre görünüşte sarhoş olmadan sarhoşluğun tasviri mümkün değildi. Aynı düşünceyle oyuncuları saatlerce yağmur altında yürütmüş zaman zaman bütün bir gece uyanık kalmalarını istemiştir.

Her şeye rağmen bir şaheser; tarr yaptı.
güncel Önemli Başlıklar