bugün

kurban bayramı

1 günde milyonlarca hayvanın kesilip, fakire fukaraya hayır için et dağıtıldığı bayramdır.

hayvan katliamı, dehşeti gibi klişelerle gelmeyeceğim. müslüman olsak da, olmasak da herbirimiz kırmızı eti, öyle ya da böyle tüketiyoruz. özellikle bu bayramın en sevdiğim tarafı ise, tatilinin fazla olması, ve et tüketemeyen insanlara et tüketebilmelerinin sağlanması. ancak şöyle birşey de var;

ben hayvanların ev bahçelerinde, klasik insanlar tarafından kesilmelerini doğru bulmuyorum. birincisi ne kadar tecrübesi olursa olsun, mutlaka ve mutlaka işin uzmanı olmadığı için hayvanların canını çok yakıyorlar. ne bileyim kesimhaneye, ya da kasaplara falan götürüp de kestirin. neden hayvanlara bu eziyeti yapıyorsunuz? hatta bana kalırsa direkt genel anestezi uygulanmalı, ve bu iş sessiz sakin halledilmeli. çünkü her ne kadar etini yesek de, o hayvan canlı canlı boğazından kesilerek, aşırı acı çekerek ölmek zorunda mı? ya da bunlara rağmen bunun adına bayram demek ne kadar mantıklı?

yanlış anlaşılmayayım, ben kurbana karşı değilim zaten. ama kesme uygulamasında ki sığlığa çok karşıyım. bu iş usülüyle, ve temiz olmalı. aynı zamanda o kadar hayvan öldükten sonra buna bayram denmesini doğru bulmuyorum. kurban günü vesaire de denebilir.

görüşlerimi efendice belirttiğime göre, müslümanların kurban günü, müslüman olmayanların da kurban tatili kutlu olsun.