bugün

sağlık çalışanlarının son derece ukala olmaları

Yaptıkları işe saygı duymak başka, mesleğe kutsiyet atfedip dokunulmaz göstermek başka. Bizim ülkemizde algılanamayıp saçmalaman kısım burası.

Argümanlar da hep klişe. Bi doktor günde kaç kişiye bakıyor haberiniz var mı vs vs.
Mesleğe başlarken ya da intern aşamasında, günde 10’dan fazla hastaya bakmayacaksın diye bir garantörlük falan mı verildi ? Lozan ‘da böyle gizli bir madde mi var, nedir yani ?

Evet her sektörün, çalışanların rezalet bir düzende olduğundan haberimiz olduğu gibi tıptan da haberimiz var. Ülke sisteminin avrupa standardında olduğunu iddia eden de yok zaten.

Peki bir avukatın günde kaç duruşmaya girdiğinden, 1 saat arayla istanbulun 2 ayrı ucuna duruşma konmasına maruz kalmasından haberiniz var mı ? Avrupaya hiç bakmayın, üzülürsünüz.

Ya da ekipmansız, güvenliksiz, yerin 150 metre altında madene indirilen işçilerin çalışma şartlarının avrupa işe mukayesesinden ?

Ya da okumuş makiha mühendisi olmuş fakat şartlardan ve ülkedeki iş tanımı probleminden dolayı bütün gün elinde alyan takımıyla yüzü gözü yağ içinde çalışan mühendislerin, günde kaç saat mesai yaptığından ?
Avrupa’da mühendis dediğin adam mavi yaka ile aynı yerde yemek bile yemiyor azımsanmayacak bir oranda.

Sözün özü, çiftçilik, aşçılık, hakimlik vs nasıl ki kutsal meslekler değilse, doktorluk hemşirelik att de kutsal meslekler değildir. Sorumluluk, vebal gibi şeyler meslekten mesleğe değişebilir ama bu hiçbirine kutsallık madalyonu takmayı gerektirmez.

Hiçbir hekimin, ya da x ünvanlı sağlık çalışanının, mesleğe başlamadan önce isveç ‘de çalışacağı vaadiyle kandırılıp, kartviziti elde ettiği anda esenyurt’un ortasında aile hekimliğinin içine atılmadığı konusunda da hemfikir olduğumuzu düşünüyorum.