bugün

2022 bahreyn gp

Yarışa ilk sıradan başlamak, yarışı birinci olarak ve en hızlı turu atarak tamamlamak… Tıpkı Kimi’nin 2007 Avustralya yarışıymış gibi. Ferrari’nin o güzel zamanlarını tekrar ve güçlü bir şekilde hissettim. Charles, Kimi’nin kaderini yaşayarak 2022 sezonunun şampiyonu olabilir ama bunu başarabilmesi için çok çalışması, ipe un sermemesi ve şansının yaver gitmesi gerekiyor. Yine de bu yarış için konuşursam gayet güzel bir performans sergiledi ve Carlos ile birlikte Ferrari’nin sahip olabileceği en iyi sonucu ürettiler. Tebrikler! Tifosi için rahat bir gece olacak *

Mercedes, Lewis ve George, bu yarışı pek de kolay bitiremedi. Zaten Hamilton, yarış sonu röportajında da bunu dile getirdi: “Antrenmanlarda zorlandık ve bu yarışta olabilecek en iyi sonucu elde ettik (Bu arada kendisi, yarışı üçüncü sırada tamamladı. Yani iyinin kötüsü diyebileceğim bir durum.)” Russell kendinden pek de söz ettiremedi ve onun, yakın geçmişte Bottas’ın yaşadıklarını yaşayabileceğini düşünmüyor değilim (Önceden, Hamilton’ın virüse yakalanarak yarışma şansını kaybettiği 2020 Bahreyn yarışında onun koltuğuna oturup, şaşırtıcı ama üzücü biten hafta sonuna dayanarak ortaya attığım ve Russell’ın Hamilton’a sert bir rakip olabileceğine dair fikirlerim değişiyor gibi.). Genel olarak, özellikle yunuslama (Bazı 2022 araçlarının, özellikle uzun düzlüklerde ve yüksek hızlarda yaptığı batma-çıkma hareketi ve Mercedes’in şu anki aracı olan W13 de bu sorunla karşılaşıyor.) hareketlerinden yola çıkarak Mercedes’in bir toplantı ve bu toplantıdan çıkan sonuçlarla sezon arasında bir güncelleme yapacağını bekliyorum. Belki de böylece Mercedes, pistin en iyi aracına sahip olabilir ama bana kalırsa, şimdilik, Ferrari’nin aracının üstüne bir araç yok.

Öte yandan Red Bull, yaşayabileceği en kötü senaryoyu yaşadı: Ne pilotlar ne de takımlar mücadelesinde bir puan kazandı. Her iki pilotu da, önce Verstappen ve ardından Perez, yarışın hemen sonunda motor ile ilgili bir sorun yaşadı. Belki de bunun nedeni, Honda’nın artık F1’de ve doğal olarak Red Bull’un motor üreticisi olmayışı ile Red Bull’un, internette bulduğum bilgilere göre kendi olanaklarıyla motor üretmeye başlaması olabilir. Çünkü Red Bull’un, hem bilgi birikimi hem de tecrübe bakımından Honda’dan daha geride kaldığını düşünüyorum. Bu gerçek (bana göre ve eminim ki çoğu insan bana hak verecektir), Horner’ın başına daha kötü olayların gelmesine yol açabilir. Kısacası Red Bull, bana göre ve eğer motor üzerinde ciddi iyileştirmeler yaparsa Ferrari ve Mercedes’in yanında şampiyonluk için bir rakip olabilir fakat şu anda bunun pek de olası olduğunu düşünmüyorum.

Bu arada Magnussen, 1 yıllık bir aradan sonra tekrar yarışmaya başlayan bir pilot için bence çok iyi bir iş çıkardı ve Steiner’in şu anda oldukça mutlu olduğunu düşünüyorum. Aslında Mick de fena sayılmazdı ve Haas, bence en fazla gelişim gösteren takım.

Genel olarak yeni araç tasarımı hakkını vermiş gibi görünüyor ve bunu açıkça söyleyebilirim ki uzun bir aradan sonra izlediğim en güzel yarıştı.

Not: Her ne kadar Honda, önceki yıllarda Red Bull ve AlphaTauri (önceden Toro Rosso) için motor üreticisi olsa ve FIA’nin sezonlara ait giriş listelerinde bu durum belirtilmişse de son alınan kararlar doğrultusunda 2022’nin giriş listesinde Honda yerine Red Bull Powertrains yazıyor. Bunun nedeni, biraz karmaşıklık olsa da şöyle açıklanabilir: Normalde Honda, 2022 yılından itibaren F1’de motor üreticisi olarak yer almayacağını duyurmuştu. Sonra FIA’nin aldığı kararlar ile yeni motor çağına geçiş ertelendi (bildiğim kadarıyla 2025’e kadar). Bu kararın hemen ardından Red Bull ile Honda bir anlaşmaya vararak Honda’nın motor tasarımlarına ait bilgilerin (genel olarak, teknoloji bilgileri) Red Bull tarafından alınması ve Honda’nın çıkışından dolayı kurulan Red Bull Powertrains adlı bölümdeki motor üretim aşamalarında kullanılması sağlandı. Yani bu durum, aslında, 1995’ten 2005’e kadar yarışmış olan McLaren araçları için motor sağlayan Mercedes-Benz’in Ilmor ile tasarım-üretim işbirliği yapmış olmasına benzetilebilir.