bugün

islam hoşgörü dinidir

hoşgörü kelimesinin anlamı yapılan soykırımlardan, savaşlardan çıkarılmaya çalışılınca esas anlamını yitiren önerme. tarihi olayları yaşandığı zamanlarda değerlendirmek gerekmektedir. osmanlı henadanlığının dini de islamdı. fakat sahip oldukları toprakları asla yeterli görmediler ve savaşmaya devam ettiler. savaş ve hoşgörü kelimelerini ortak paydada birleştirebilen kabiliyet abidesi, eğil eğil öpeyim.

islam dini hoşgörü dinidir. fakat tanık olduğumuz bazı durumlar var ki içimize şüpheler salmakta. çok yüzeysel olacak, istersen daha derinlere kendin bakarsın. ve evet, islam dini mensubuyum.

islam hoşgörü dinidir. öyle ki farklı dinlerden olanlar, farklı şeylere inananlar ya da hiç inanmayanlar istenmez dincilerce. madımak oteli derim ve akıllara milyon tane kanıt yağar. "ya allah bismillah allahüekber !" içerde insanlar yanmakta iken dışardakilerin ağzından çıkan arapça sözler. üstelik hepsi de islam dini mensubu, allah'tan korkuları olduğunu iddia eden zavallılar. hoşgörümüz nerde kaldı garson ? iki saattir bekliyoruz be abi.

islam hoşgörü dinidir. dindar kişilerden beklediğim davranış, beni ya da
başka birini, günah olduğuna inandıkları bir davranışı icra ederken gördüklerinde yaradandan affımı istemeleridir. tamam affımı istemeyin, peki. hoşgörebiliyor musunuz beni ? kafanızı başka yöne çevirebiliyor musunuz ? sokakta bira içen kaç tane insan görebiliyorsunuz ? ya da rahatça öpüşebilen kaç sevgili ? insanların baskılarından dolayı gözlerden ırak yaptığımız şeyler o kadar fazla ve öyle hızlı artmakta ki. e hani senin hoşgörün ? sokakta bira içen genci linç etme isteğini bastıramıyorsun ki ben burda hoşgöründen bahsedebileyim. kalkıp bana senin hayatın alkol kullanıp sevişmekten ibaret dersen seni pis yaparım.

- allah var mı ?
+ tövbe haşa. tabi ki var.
- neden yokmuş gibi yaşıyorsun ?

anormalmişim ben bu arada.
yaradılanı sevebil yaradandan ötürü.

edit 1: başlık başa kalmış.
edit 2: yazının ilk kısmında geçen hoşgörünün kelime anlamının çıkarımı, benim entryimin üzerindeki entryden dolayı vardır. üstte bir şey olmayınca havada kalmış.