bugün

yörük

Tanıdığım tüm yörükler çok dürüst ve ahlaklı insanlardı. Şöyle örnek vereyim;

Bilenler bilir Mersin’in limonlu diye bir kasabası var. Sahilde tatil siteleri vardır, dağ tarafında ise boynuinceli yörükleri yaşar. Yöre halkı beldenin ismiyle müsemma limonculukla geçinir. Küçük çocuklar okul harçlığını çıkarmak için yol kenarında limon, elişi sepet, haşlanmış mısır filan satarlar.

işte öyle bir yol kenarı limoncusunda sabah saatlerinde durdum. Elin gavurunun bitter limon dediği limonlardan satıyorlar. Bilenler bilir bitter limonun daha yoğun bir tadı vardır. Özellikle limonata için daha uygundur.

Baktım bir delikanlı limon satıyor. Günaydın hayırlı işler kaça şu file dedim.

Delikanlı durdu. Esmer zayıfça ama temiz yüzlü birine benziyordu. Abi yanlış anlama dedi. Bura zaten tesis önü. Gelen giden çok oluyor. Allah’a şükür ben siftahımı yaptım. Az ilerde başka bir limoncu var. Onların anası kanser hastası. Ordan alsan daha iyi olur dedi.

Duygulandım lan. Bildiğin yüreğime bir ağırlık çöktü. Hemen az ileri sürdüm iki çocuk var biri 10 diğeri 5-6 yaşlarında. Limon aldım, Mısır aldım, sepet aldım. Büyüğü 4’e geçmiş. Asker olacakmış büyüyünce. Amcası çocuğu da Suriye’de askermiş. Küçüğü bu sene başlayacakmış okula. Utandım annelerinin durumunu soramadım. Paralarını fazla fazla verdim. Büyük çocuk abi bu para fazla dedi.

işte o an ağlamamak için kendimi zor tuttum. Olsun dedim bak herkes denizde yüzerken sen bu sıcakta ekmek parası kazanıyorsun hakkındır dedim. ikna olmadı çocuk. Olmaz abi dedi. Bir poşet çıkardı 7-8 tane daha Mısır koydu. Tam ikinci poşeti hazırlıyordu ki eyvallah benden yana helali hoş olsun dedim. Kaçar gibi arabaya bindim.

Halen daha düşünüyorum. Sen ne temiz insansın. inşallah annen iyileşir güzel çocuk.

Tanıdığım bir başka yörük maiyetimde tankçı erdi. Antalya sanayide motor ustasıymış. Pehlivanmış bir de. elmalı’da, korkutelinde başaltı birincilikleri varmış.

Komutanım dedi. Doyamıyorum. Arkadaşlarımın hakkına da girmek istemiyorum. Yemek artarsa ikinci tabldotu alabilir miyim dedi.

O ne güzel memleket evladı ki artan yemeği bile utana sıkıla istiyor. Tamam dedim sana bundan sonra kahvaltı dahil iki kişilik yemek verecekler. Ama dedim şaka yollu sen de iki kişilik çalışacaksın. Lan ne iki kişiliği. Eleman tek başına tüm unimogları, zptleri, zırhlıları elden geçti. Saat gibi yaptı hepsini.

işte böyle dostlar. O gün bu gündür bende yörüklerin sonsuz kredisi vardır. Anladım ki hepsi özü sözü bir, hakkından fazlasına el uzatmayan, doğru dürüst temiz insanlar.