bugün

abdülhamid in tunus u fransa ya hediye etmesi

şu an twitter'de tunus için tweet atan osmanlı torunlarının hüngür hüngür gözyaşları içinde okuyacağı(!) gerçek...

tunus...

osmanlı döneminde garp ocakları olarak adlandırdığımız 3 vilayetten biri.
barbaros hayrettin paşa ve turgut reis tarafından türk devletine katılan tunus, 18. yüzyılda içişlerinde bağımsız bir osmanlı vilayeti oldu ve tunus'un yönetimini cezayir'deki "dayı"lar gibi "bey" ler üstlendi.

tunus bey'leri, osmanlı'ya bağlı, ama kendi çaplarında bir hayli serbesttiler. ama netice olarak tunus hala osmanlı toprağıydı.

1881 yılına gelindiğinde osmanlı 93 harbini kaybetmiş, berlin antlaşmasını imzalamış, ekonomik olarak iflasını verip ülkenin gelirlerini duyunu umumiye'ye teslim etmiş, sarayı tefecilere emanet etmiş, sadece saltanatını korumak için ülkeyi her yere ve herkese peşkeş çekmiş 2. abdülhamid tarafından yönetiliyordu.

bu esnada tunus'ta yaşayan khroumir aşireti, fransız işgali altındaki cezayir topraklarına girerek yine kendi akrabaları olan bir başka aşiret ile çatışma yaşadı.
mevzu, cezayir'deki aşiretin çobanlarının koyunlarını tunus tarafına geçirmesi idi.

cezayir'i işgal altında tutan fransa bu aşiret çatışmasını fırsat olarak gördü ve 35 bin kişilik bir kuvvet ile tunus'a girdi.
görsel

tunus beyi muhammed sadık'ın fransızlara karşı yapacak bir şeyi yoktu, başkentten geri çekilerek direniş başlatmaya çalıştı.
durum abdülhamid'e rapor edildi. abdülhamid'in çıtı çıkmadı.
sadrazam mehmet kadri paşa olanları kanlıca'daki yalısından sükunetle izledi.

önceki dönem sadrazamlarından aslen bahriyeli olan tunuslu hayreddin paşa, donanmanın başına geçip tunus'a gitmek istediğini abdülhamid'e defalarca bildirdi, türk donanması da bu fikri destekledi. abdülhamid bunun üzerine donanmayı haliç'e zincirleyerek bahriye subaylarını süresiz izne çıkardı.
(bkz: abdülhamid in haliç te çürüttüğü gemiler/#36025587)

donanma gemilerimizin kaptanlarını, konya'ya, çorum'a, amasya'ya saçma sapan görevler ile müfettiş, denetmen olarak gönderdi.
görsel

düşünsene, ülkenin bir parçası düşman tarafından işgal ediliyor, donanman hapsediliyor, deniz subayların konya'ya, çorum'a gönderiliyor...şaka gibi değil mi?

değil...

bu arada yukarıda fransız işgali altındaki cezayir'den bahsettim.
cezayir'de 1830 yılında işgal edilmiş ve osmanlı yine seyretmişti sevgili arkadaşlar.

cezayir'in işgaline kimse tepki göstermemişti, bu işgale yegane tepki rumeli'den gelmiş, selanik, makedonya, arnavutluk ve edirne'den 250-300 civarında milis kaçak olarak cezayir'e gitmiş ve işgale karşı direniş göstermişlerdi.

şimdi konuyu dağıtmak gibi olacak ama, kültürümüzde cezayir türküsü/cezayir karşılaması vardır. işte bu cezayir karşılaması, rumeli'den cezayir'e direniş için giden kahramanlarımıza yakılmıştır.
https://streamable.com/h5cvyf

neyse, dönelim biz tunus'a...
abdülhamid'in ordunun elini kolunu bağlaması, tunus'u adeta fransa'ya hediye etmesiydi.
abdülhamid hediyeleşme işinde çok mahirdir biliyorsunuz.
tunus'tan 3 sene önce de kıbrıs'ı ingiltere kraliçesine hediye etmişti hazretleri devletlümüz.
(bkz: 1 temmuz 1878 kıbrıs ın ingiltere ye verilmesi)

tabi ülkenin vatanseverleri bu duruma tepki göstermişlerdi.
rumeli'den tunus'a yine bazı subaylarımız, vatanseverlerimiz direniş için gitmişler, tunus beyi muhammed sadık'ın direnişine katılmışlardı.
öte yandan tunus'un komşusu trablusgarp'ta da kuloğulları ve sunusi aşireti de tunus'a destek birlikler göndermişti, sunusilerin tunus'a desteğe gitmeleri abdülhamit'i çok kızdırmış, sunusilerin istanbul'daki temsilcisi bizzat saraya çağırılarak fırçalanmıştı...

ama şeyh sunusi abdülhamid'i dinler mi? sunusi demek kuvayi milliye demektir arkadaşlar. bir kuvvacıyı vatan sevgisinden başka hiçbir güç durduramaz.
sunusiler ilerleyen yıllarda kurtuluş savaşımıza da destek vermişlerdir.
(bkz: kurtuluş savaşında libya dan gelen yardım)

konu uzuyor dağılıyor ama bunlar önemli.
ortada bir devlet, bir imparatorluk var.
bu devletin başında padişah var, aynı zamanda halife kendisi, ama görüyorsunuz vatan toprağını savunmak için tek bir çabası bile yok.

bakınız bir örnek daha vermek istiyorum.
tunus'un işgal edilmesiyle eş zamanlı olarak, karadağ'a bırakılan osmanlı'ya ait kosova topraklarında gusinyeli ali paşa liderliğinde oluşturulan prizren birliği kosova'nın işgaline direniyordu.
tunus'a yardıma gönerilmeyen osmanlı ordusu ne yapıyordu biliyor musunuz? abdülhamid'in emri ile vatan mücadelesi veren prizren birliği'nin üzerine gönderiliyor, vatanları, namusları, bayrakları için mücadele eden, direniş gösteren bu kahramanlar bizzat osmanlı ordusu tarafından tepeleniyordu.
(bkz: ikinci abdülhamid balkanlar ve gusinyeli ali paşa/#41793401)

işte bu şartlar altında tunus'ta direniş gösteren bir avuç vatansever daha fazla dayanamadı tabi.
tunus beyi muhammed sadık, osmanlı devleti adına fransızlarla bardo antlaşması'nı imzaladı ve böylece tunus'un hakimiyeti fransa'ya geçmiş oldu.
görsel
görsel
görsel

ben bunları her yazışımda çıldırıyorum sevgili arkadaşlar, eminim sizler de okudukça ve duydukça aynı tepkileri veriyorsunuz.

işte böyle...

bunları sizlere trt dizisi palavrataht abdülhamid'de gösterdiler mi?
göstermediler tabi...

tunus böyle elimizden çıktı, bağıra bağıra...

şimdi aktroller tunus'ta darbe oldu diye algı yapıyorlar.
ulan senin ülken şu an dört koldan suriyeli, afgan, ıraklı, pakistanlı ve bangladeşliler tarafından kuşatılmış, işgal ediliyor, sen abdülhamid'in hediye ettiği tunus'u bırak da avcumuzda kalan son kalemiz için endişe etsene dürzü...

"darbe" denildiğinde kanları çekiliyor ampullerin. ama iş işgale geldiğinde işgalcileri çok seviyorlar. bunların dedeleri de işgalcileri çok severdi.

#tarih