türkçe'ye "iç kale" şeklinde çevrilmiş olan lakin iç kale olmaktan ziyade, insanların sığındığı bir korugan/sığınak anlamına gelen tahkimat yapısını tanımlayan kelime.
citadel, bir kalenin, bir şehrin yahut bir garnizonun en iyi tahkim edilmiş yeridir, citadel kelimesi o tahkimatın yapıldığı kalenin yahut şehrin bir modelidir, kopyasıdır bu yüzden de citadel kelimesi "küçük şehir" anlamına gelir.
bulunduğu yerin savunmasının çekirdeği olduğu için böyle adlandırılır. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2156335/+
tahkimatta citadel'ler, bazen bir kalenin burcu, bazen o kalenin içinde ayrı ve daha güçlü surlara sahip küçük bir kale olabilir. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2156336/+
citadel dediğimiz yapı, şayet saldıran düşman savunma tahkimat sisteminin diğer bileşenlerini bertaraf ederse, son savunma hattı olacak şekilde konumlandırılmıştır.
örneğin tarihte 1. viyana kuşatması sırasında osmanlı ordusu viyana'nın tüm mahallelerini ele geçirmiş, ama şehrin en iyi tahkim edilmiş noktası olan citadel'i geçememiş ve viyana kuşatması başarısız olmuştur.
yine fransız devriminde, ayaklanan halk ilk olarak bir citadel olan bastille hapishanesini ele geçirmeye çalışmış böylece devrim karşıtlarının sığınacağı en güvenli yeri ilk olarak hedef almışlardır. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2156337/+
istanbul'un fethinde ise fatih sultan mehmet, tüm şehri ele geçirmesine rağmen, haliç yakınlarındaki 3 burcu ele geçirememiş, bu 3 burcu savunan giritli savaşçılarla pazarlık yaparak bu son savunma hattını teslim almıştır.
(bkz: fatih'in fethedemediği 3 kule ve 300 giritli)