18 mayıs 1919 mustafa kemal in sinop a gelişi

entry3 galeri
    1.
  1. 16 mayıs 1919 tarihinde bandırma vapuru ile samsun'a doğru hareket eden mustafa kemal paşa ve beraberindekiler, 18 mayıs sabahı karadeniz'de şiddetli bir fırtınaya yakalandılar.

    bandırma vapuru karadeniz'in hırçın dalgaları arasında ilerlemeye çalışıyordu, lakin hızı iyice düşmüş, zaten eski olan motoru da "imdat" sinyalleri veriyordu.

    mustafa kemal paşa, kaptan kayserili ismail hakkı bey ile görüştü ve sinop'ta karaya çıkıp, buradan karayolu ile samsun'a ulaşma kararı aldılar.

    bandırma vapuru saat 12.00 sularında sinop iskelesi açıklarında demirledi.

    gemide mustafa kemal'in yanında bulunan subaylardan olan üsteğmen hikmet bey, bir sandal ile sinop iskelesine çıktı, evvelce burada bandırma vapuru'nun yolculuğundan haberdar olan, karakol örgütü ile bağlantılı subaylardan üsteğmen vidinli mehmet hilmi ile görüştü.
    mustafa kemal paşa'nın sinop'tan samsun'a karayolu vasıtasıyla gitmeyi düşündüğünü, kemal paşa ve maiyetine samsun'a gitmek için vasıta temininin mümkün olup olmadığını sordu.

    lakin gelen istihbaratlardan, sinop ve samsun arasının karayolculuğu yapmak için güvenli olmadığı bilgisini aldı.

    o günlerde orta karadeniz'de 40'tan fazla rum pontus çetesi faaliyet gösteriyordu. bu çetelerin 33'ü samsun ve civarındaydı.

    bu enformasyon bandırma vapurundaki mustafa kemal paşa'ya iletildi ve sinop'tan samsun'a karayolu ile gitmenin güvenli olmadığına karar verildi.
    bunun üzerine üsteğmen hikmet bey, samsun'daki tümen komutanlığına "yolculuğun devam ettiğini, samsun'a deniz yolu ile gelmekte olduklarını" bildiren bir telgraf çekti.

    ayrıca yine üsteğmen hikmet bey, sinop mutasarrıfı mazhar tevfik bey'e, mustafa kemal paşa'dan sinop halkına iletilmek üzere bir not kartı vermişti.

    mustafa kemal paşa'nın sinop halkına gönderdiği mesaj şöyleydi;
    "sinopluların hakkımda gösterdikleri duygulara teşekkür ederim. rahatsızlığım dolayısıyla davetlerine uyamadığımdan üzgünüm. kendilerine selâm ve sevgilerimin iletilmesini rica ederim. (mustafa kemal-18 mayıs 1919)"

    tabi bu arada üsteğmen hikmet bey, sinop'tan aldığı havadisleri de bandırma vapurunda mustafa kemal paşa ile paylaşmıştı.

    gelen haberlere göre, yunan ordusu'nun izmir'i işgaline memleketin her yerinden tepkiler yağıyor, halk miting meydanlarını lebaleb dolduruyordu.
    15 mayıs 1919'da izmir'i işgal eden yunanların bu işgali üzerine, tavas, kastamonu, seydişehir, bayramiç, aydın, erzurum ve giresun'da halk sokaklara dökülmüş, protesto eylemlerine başlamıştı.

    artık kaderde yazılan kaçınılmazdı.
    millet büyük kurtarıcısının bir an önce samsun'a çıkıp milli mücadeleyi başlatmasını sabırsızlıkla bekliyordu...

    ve 18 mayıs 1919 akşamüstü saatlerinde bandırma vapuru sinop limanından hareket etti, bir sonraki gün, anadolu'ya güneş çok farklı doğacaktı...

    #tarih
    8 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük