bugün

demokrasi dört nokta sıfır

2400 yıldır uygulanan demokrasinin sonuna geldik. Her şey gibi demokrasinin de radikal biçimde değişme zamanı gelmiştir.

Günümüze kadar uygulanan demokrasi modeli, belirli sayıda insanın daha az sayıda insana yetki vererek temsilci olması esasına dayanıyordu. Demokrasi bu şekilde uygulanmak zorundaydı. Çünkü milyonlarca insanı bir çatı altına toplayıp, her konuda tercihini belirtmesi beklenemezdi. Karar verilmesi gereken her konu için halkın önüne sandık koymak da rasyonel değildi.

Dijital sistemlerin gelişmesi ve büyük kitlelere ulaşması, her bir bireyin kendini temsil etmesini mümkün hale getirmiştir. E-devlet'e entegre edilecek "e-temsil" ya da "e-meclis" sistemi ile önceden meclisteki belirli sayıda milletvekilinin onayına sunulan konular, halkın onayına sunulabilecektir. Oylanması istenen konular, ilgili disiplinlerle ilgili uzmanlıklara sahip insanlar tarafından yorumlanabilecek, halkın karar sürecinin de daha sağlıklı bir zemine oturtulması sağlanabilecektir.

Örneğin "Kaz Dağları'nda altın çıkarılması" konusunun halkın onayına sunulduğunu düşünelim. Detayları içeren dosya herkesin erişimine sunulacak. Çevre Mühendisleri ve Ekonomistler kendi uzmanlıkları ile konunun avantaj ve dezavantajlarını içeren görüşler belirtebilecek ve insanlar kararını bu görüşleri inceleyerek verecek.

E-devlet'te bireylerin özlük bilgilerinin tanımlı olmasından dolayı, spesifik konuların sadece muhatapları tarafından oylanması da mümkün olacak. Örneğin eğitimle ilgili bir konuda sadece ebeveynler oy kullanabilecek.

Mevcut sistemde bir diğer problem ise demokratik yöntemlerle yetki verilen bireylerin, görev süresince yetkisine müdahale edilememesidir.

"e-temsil" ya da "e-meclis" sisteminde "dinamik güvenoyu endeksi" uygulanabilecek, halkın yönetimden memnunluk düzeyi gözlemlenebilecektir. Belirli bir süre, belirli bir yüzdenin altında kalınması durumunda erken seçim uygulanabilecektir.

Ve demokrasinin bu yeni haline de demokrasi dört nokta sıfır diyebiliriz.

Yine bu sistemde devlet gelirleri, devlet harcamaları, ihale dosyaları gibi dokümanlar halkın erişimine her zaman açık olur. Sistemin kendisi de bağımsız denetçilerin denetimine açık olur.

Bu sayede halk "gerçekten" kendi kendini yönetecek.

https://twitter.com/eemrahyildirim