bugün

shell

1833 yılında Marcus Samuel adında bir ingiliz, doğa tarihi tutkunlarına deniz kabukları satmak amacıyla Londra'nın doğu ucunda küçük bir dükkan açtı. Deniz kabuğu ticareti, çok geçmeden başarılı bir ithalat-ihracat işine dönüşecekti.
Bütün bu olanlardan bağımsız olarak, 1890 yılında Sumatra, Pangkalan Brandan'da petrol çıkarmak üzere bir Hollanda şirketi olan N.V. Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot Explotatie van Petroleum-bronnen kuruldu. Şirket 1896 yılında ingilizlerle rekabet edebilmek amacıyla kendi tanker filosunu oluşturdu
Birbiriyle rekabet içinde olan ingiliz ve Hollandalı şirketlerin birlikte çalışmalarının çok daha yararlı olacağı, 1903 yılına gelindiğinde artık iyice ortadaydı ve bu doğrultuda Asiatic Petroleum Company kuruldu.
Sonuç o kadar başarılıydı ki dört yıl sonra, Royal Dutch/Shell Şirketler Grubu'nun oluşturulmasıyla, ortaklık dünya çapındaki operasyonları kapsayacak biçimde genişletildi.
Ortaklık bugün de sürmektedir. iki ana şirket, kendi işlerini ayrı ayrı yürüterek %60'ı Royal/Dutch Petroleum'a, %40'ı ise Shell Transport and Trading Company'ye ait olmak üzere 1700'ün üzerinde aktif şirketin bulunduğu grubu oluşturmaktadırlar.
http://www.shell.com **** *