bugün

globalizm

Anlamı Küreselleşme olan akımdır. Dünya insanlarının ekonomik, siyasi, iletişim ve sosyal açılardan birbirine yakınlaşması ve bir bütün olma yolunda ilerlemesidir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte, değişen ve gelişen dünya düzeninde birçok yenilikler meydana gelmiştir.

Küreselleşme insanlığın en temel sorunu olan tüketim küreselleşmesine de yol açmıştır. Sömürü ve tüketim devlet aracı olarak sömürü ülkelerin tarih boyunca yaptığı ve günümüzde de devam ettiği sömürgecilik iletişimin gelişmesiyle birlikte uluslararası bazda devam etmektedir.

Küreselleşmenin Temel Sebepleri
Serbest Ticaret: Dünya hükümetleri pek çok ihracat ve ithalat bariyerini ve gümrük tarifesini kaldırmıştır. Mesela, 1980’lerin sonunda ve 1990’ların başında serbest piyasa reformları uygulamaya başlayan Çin, ihracat piyasasındaki pek çok kısıtlamayı kaldırmıştır.

Dış Kaynak Kullanımı: Şirketler, mal ve hizmet üretimini denizaşırı ucuz ülkelere taşıyarak tasarruf etmeye başladı. Pek çok üretici Amerika ve ingiltere’deki fabrikalarını kapatıp, üretimi, işçilerin daha ucuza ve daha kötü koşullarda çalıştığı Çin, Meksika gibi ülkelere taşımıştır.

iletişim Devrimi: iki önemli devrim uluslararası ticareti kolaylaştırdı. ilki ‘’konteynerleştirme’’ adı verilen bir süreçtir. Standart boyutlarda konteynerlerle malların dünya çapında taşınmasının sağlanması, masrafları ve yol süresini azaltmıştır. ikinci devrim ise geniş bant devrimidir.

Liberalleşme: Soğuk savaş döneminde sınırlarını yabancı ilişkilere kapamış pek çok ülke açılmaya teşvik edilmiştir. Bu, batı şirketlerinin yeni pazarlara girmesini sağlamıştır.

Yasal Uyum: dünya ülkeleri, mülkiyet ve fikri mülkiyet kanunlarına birbirine uyumlu hale getirmeye başlamıştır. Buna göre Amerika’da verilen bir patent Çin’de de geçerli olmuştur.

Neo-liboşların başımıza iyice bela ettiği dandik bir akımdır. Kesinlikle ulus devlet yapısına düşman bir düşüncedir. Globalizm adı altında, batı kültürünün simgeleri dikte edilir dünyaya. Mesela noel gibi. Bunu benimseyen kişilere de globalist yani küreselci denir. Küreselciler, azılı milliyetçilik düşmanıdırlar, embesil ve hayalperest olurlar. Küreselci güç odakları da pek iyi şeyler için çalışmaz aslında.. Mesela, george soros adlı yılan..