bugün

ateist

ateistlerin bir kısmı tanrı kesinlikle yoktur derken bir kısmı da tanrı yoktur çünkü bilimsel olarak ispatlanmamıştır, ispatlanma ihtimali de pek yoktur der.
tanrı ve dinlerin bilgisizlikten, cehaletten, acizlikten, korkudan ve hukuk kurallarına meşruiyet kazandırmak amacıyla oluştuğunu iyi bilen kişidir.

insanlar bilmediği, anlamlandıramadığı şeylere allah yarattı der geçer. örneğin ''böyle muhteşem bir evren kendi kendine yaratılmış olamaz, big bang'ten önce ne vardı?, öldükten sonra ne olacağız?'' gibi sorularda kesin bir cevap olmadığı için ''allah ve din'' deyip geçerler. ilk insanlar da doğa olaylarını, doğal afetleri vs. anlamlandıramadıkları için bunların çok üstün bir güç tarafından yapıldığına inandılar. doğal afetlerin nedenini bu üstün güçteki varlıkların insanlara kızması olarak yorumladılar. bu yüzden insanlar, tanrılar bir daha onlara kızıp azap getirmesin diye tanrılara çok değerli şeylerini kurban etmeye başladı. kurban ritüeli ve çok tanrılı dinler böyle oluştu. tabi ek olarak ölüm korkusu, öldükten sonra ne olacağız gibi sorular da ahiret inancının temelini oluşturmuştur.

insanlar bazen kendisinden güçlü varlıklara sığınmak ister. örneğin çok kötü bir adam hak ettiği cezayı almadan ölmüştür. bu yüzden ''keşke ahiret olsa da cezasını orda çekse'' denilir. bu tamamen acizliktir. veya bir insan çok fakirdir, çok mutsuzdur. bu yüzden ''keşke ahiret olsa da bari öldükten sonra mutlu ve refah dolu bir hayatım olsa'' der. bir başka örnek de ''düşen uçakta ateist olmaz'' esprisi. düşen uçakta ateist olmaz, çünkü insanlar çok çaresiz kaldığı zaman allah'a sığınır derler. zaten bu da acizliğin tanımıdır.

eskiden uluslararası hukuk, insan hakları sözleşmesi, laik hukuk sistemleri vs. olmadığı için eski idareciler koydukları hukuk kurallarını meşrulaştırmak ve etkili olmasını sağlamak için tanrılara ve dinlere dayandırmıştır. zaten birçok eski yönetici kendisini tanrı, peygamber, halife vs. ilan etmiştir.