tekrar edinmeye çalıştığım okuma alışkanlığı seferberliği kapsamında bitirdiğim ilk kitap. zaten kendisi klasikler arasına girmiş bir distopya. şöyle söyleyeyim bir 1984 bir cesur yeni dünya tarzında ve kalitesinde bir kitap.
alışılmışın aksine derdini, diğer distopik eserler gibi yetişkinler üzerinden değil çocuklar üzerinden anlatan bir kitap. bu konuda hayvan çiftliği ile birlikte diğerlerinden ayrılıyor. bu bir tercih mi yoksa çocuklar üzerine de bir eleştiri mi tam olarak emin değilim. yani vermek istediği mesajı çocukları konuşturarak vermek istemiş de olabilir ya da çocuk da olsa insan insandır, uygun şartlarda hepsi birer caniye dönüşmeye hazır dimağlardır demek istemiş de olabilir. her iki ihtimal de mümkün.
hikayeye gelirsek; aslında çok bildik karakterler var. güç savaşına girişen iki farklı lider tipi. jack ve ralph, aklın, bilimin ve sağduyunun sesi domuzcuk, mistisizmin simgesi simon, ve muktedirin kolluk kuvveti roger. yaratılan hayali düşman ve bu düşman üzerinden insanlar üzerine korku salıp, sonra da onları koruma vaadiyle kontrol altında tutma hikayesi de mevcut. bu açıdan bakarsak aslında klasik bir distopya gibi duruyor. farklı tarafıysa; bunları çocukların ilkel şartlarda, bir adada ve çocuk akıllarıyla yaşamış olmaları. yani kuralların olmadığı, medeniyetten uzak, denetimden azade bir dünyada kurulan yeni bir dünya. hikaye ilerledikçe adadan kurtulmaya çalışan, mantıklı kararlar alan bir grup ile avcılık, eğlence ve şiddete eğilimli bir gurup arasında gerginlikler başlıyor ve iş değişik yerlere varıyor. bütün bunları çocukların gözünden takip etmek de ayrıca bir keyif veriyor insana.
kitabı bitirdikten sonra bir de filmlerine göz atayım dedim. 1963 ve 1990 yapımı iki adet filmi bulunuyor bu hikayenin. garip gelecek ama 1963 yapımı siyah beyaz olan bu versiyon diğerinden kat kat iyi. yani ikisi de başarılı filmler değiller aslında ama yine de bir tercih hakkınız varsa ilkini izleyin. benim için sineklerin tanrısına doyarak geçirdiğim eğlenceli bir iki güne vesile oldu bu eser. okunması gereken kitaplar arasında zaten yıllardır gösteriliyor. bir göz atın derim.