bugün

tarihin 3 büyük askeri dehası

nedenleriyle yazalım da tatava çıkmasın:

1. cengiz han: süvari ile geliştirdiği savaş taktikleri ve coğrafya-haritacılık gibi alanlardaki ustalığı ile döneminin ve döneminden sonraki 200 yılın rakipsiz savaşçısıdır.

2. büyük iskender: askerliğin iki can damarı olan lojistik(ikmal yolları) ve işgal sonrası yönetim konusundaki becerisi ile tarihin o zamana kadarki en geniş imparatorluğunu kurmuş ve yönetmiştir. savaş kaybetmeden hindistana ulaşması kaynakları doğru yönetmek ve savaş alanında da deha olduğunu gösterir.

3. mustafa kemal atatürk: hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır sözü ile yeni çağ savaş taktiklerini toprağa gömen ve 1. dünya savaşı stratejilerini tarihten silen adamdır. yemende bir tümenle bir kolordu devirmiş, trablusgarpta sivil savunma ile italyan ordusunu bezdirmiş, çanakkale de sadece bir alay ile devasa savaş gemileri ile çıkarma yapan orduyu engellemiş, sakarya'da ise son derece donanımsız iki kolordu inanılmaz orantısız güç dezavantajına sahipken taarruz ederek yunanı ve tüm askeri otoriteleri altüst etmiştir.

fili keşfeden timur, müthiş topları ile fatih sultan mehmed han, piyade kavramını icad eden mete han, sina çölünü pusulasız geçen yavuz sultan selim, kudüs fatihi selahaddin eyyubi, demir şanşölye otto von bismarck da mansiyon ödülleri sahipleri olsun.