bugün

kürtler olmasa türkler anadoluya giremezdi

Muhtemelen 16. yüzyıldan itibaren oluşan Türk-Kürt kavgasının bir diğer tarafı.
Türkler gibi konargöçer hayat yaşamaları ve yazıyı kullanmamaları sebebiyle Kürtlerin tarihçesi, en az biz Türklerin tarihçesi kadar muammadır. Günümüz tarih biliminde yapılan çalışmalar ile, kökenleri ekseriyetle Ortadoğu'ya, ilk çağ uygarlıklarına dayandırılmaktadır.
Aramızdaki kavga gürültülerin ilk başlangıcı ise Yavuz dönemine dayandığı nettir. Yavuz döneminde kendilerine tanınan ayrıcalıklar neticesinde, oğlu Süleyman döneminde ilk isyanları görülmüştür. Bu olaydan sonra da eşkiyalık ve isyan hareketleri sürmüştür. Örneğin 19. yüzyılda anadoluya istihbarat, arkeolojik keşif ve define kaçakcılığı için batılı bilim adamları, Ankara'da, Kayseri'de, Doğu Anadolu'da Türkmenler ile aralarının kanlı bıçaklı olduğunu belirtir. Sadece bazı Avşar gruplar ile araları iyidir ki, tahminen beraber yaptıkları eşkiyalık faaliyetlerinden ötürü.

Başlıkta iddia edilen husus oldukça saçma. Zira Malazgirt'de iddia edilenin aksine oldukça az bir Kürt grup olmuştur. Kuman-Kıpçak ve Uz Türklerinin sayısı misli mislidir. Ayrıca Malazgirt öncesi Anadolu konusunda Ortaçağ'dan itibaren yapılmış akın tecrübeleri ve keşifler vardı. Yoksa 1071'de Muş'ta olan adamlar 1075'de iznik'i nasıl fethetsin ? Osmanlı bile Anadoludaki Türk beyliklerini 4 senede fethedemedi.

Unutmadan.

Kürt isminin manasının olduğu tek dil, Türkçe'dir. Divan-ı Lugat-i Türk'te "kayın ağacı" diye geçer.