bugün

the last of us part ii

Her ne kadar grafikleri, ses dizaynı, gameplay'i vs teknik detaylarıyla öne çıkarken, sahip olduğu kötü hikayesi ile sınıfta kalan ve beklentileri karşılayamayan oyun.

--spoiler--

Öncelikle ben bu oyunun bu kadar kötü olmasında Neil Cuckman'i suçluyorum. Yani bir insan ilk oyunun en iyi karakterini daha oyunun başında neden anlamsızca öldürür? Hadi öldürdün bari karaktere yakışacak şekilde yap. ilk oyunda kimseye güvenmeyen, her zaman tetikte olan ve bu sayede 20 sene hayatta kalmayı başarmış Joel gitmiş, onun yerine yabancılara güvenen Joel gelmiş. Tommy ondan daha da salaktı. Kalabalık gruba adlarını ve kamplarının lokasyonlarını direk verdiler. Bazı insalar Jackson'da kaldıkları için biraz yumuşadıklarını düşünebilirler fakat flashbacklerde ikisinin de hala tetikte olduğunu çok rahat görebiliyoruz. Joel bomboş hotelde bile sporlar varken Ellie'ye biri görebilir diye maskesini takmasını söylüyor. Keza Tommy'de direk o bölgeye gitmektense hastalıklıları uzaktan ateş ederek öldürmeyi yeğliyor. Yani oyun Joel'e hak ettiği ölümü vermiyor. Ki yanlış anlaşılmasın Joel ölmesin demiyorum ama böyle bir karakter bu şekilde öldürülmemeliydi.
Oyun sonrasında bizi Joel'un ilk oyunda öldürdüğü doktorun, günde iki tane dürüm tarzı yemek yiyip nasıl öyle bir vücut yaptığını anlamadığımız kızıyla oynamaya zorluyor ki ilk oyunda doktor siyahi iken bu oyunda beyaz olmuş. Neden öyle yaptılar hiçbir fikrim yok. Abby karakterine gelirsek, hiçbir ilgi çekici yanı olmayan, sıkıcı bir karakter. Arkadaşları Owen, Manny ve Mel ondan bile daha sıkıcı. Hele üç gündür tanıdığı Lev için gidip kendi grubuna sırtını dönmesini hiç anlamadım. Ne yani Lev kızken erkek olmak isteyip, kafasını kazıtıp kendi grubundan atıldığı için kendini kötü hissedip onu kurtarmak için kendi grubuna ihanet etti?

Oyunun sonu ise gerçekten büyük bir saçmalık. Seattle'ı da sayarsak Abby'e ulaşmak için yüzlerce insan ve birçok köpek öldüren Ellie, gözlerinin önünde Joel ve Jesse'yi öldüren, Tommy vuran, Dina'yı yaralayan ve kendi parmaklarını koparan Abby'i son anda affediyor. Yani, Joel öldükten sonra sonunda intikamımı alacağım diyorsunuz ama oyun ona bile izin vermiyor. Gerçekten fiyasko. Sony, Game of the Year ödüllerini parayla satın alacak ama inşallah satışlarda çakılırlarda Naughty Dog ve Cuckman dersini alır. Canım seriyi ne hale getirdiler.

--spoiler--